Top 10 Nejlepší filmy režiséra Woody Allena

Share

Máte rádi chytré komedie? V repertoáru vašich oblíbenců nesmí chybět bavič Woody Allen a jeho filmy plné ztřeštěných dialogů. Náš přehled zahrnuje desítku filmů natočených od 70.let až po současné kousky, které stojí za zhlédnutí.

1. Banáni (1971)

Politická satira, ve které si hlavní roli Fieldinga Melishe zahrál sám Woody, tak jako v řadě jiných svých filmů. Fielding dělá nevděčnou práci, je pokusnou krysou pro testování nových vynálezů. Jeho život změní studentka a politická aktivistka Nancy. V banánové republice San Marcos se moci chopili diktátoři, Fielding se s Nancy nyní účastní demonstrací, je stále s ní a udělal by pro ni cokoliv, ale Nancy to nestačí. Když se s ním rozejde, protože jí „něco“ chybí, v jeho životě se semele řada neuvěřitelných událostí, postupně se stává vůdcem politických vzbouřenců. Jak se dostane z řetězce absurdních událostí? A vrátí se k němu jeho dávná přítelkyně?

2. Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu…ale báli jste se zeptat (1972)

Film sestává z řady příběhů na téma sexu. Některé epizody byly vtipné naposledy v 70.letech, většinu diváků dnes pobaví hlavně ta poslední nazvaná „Co se děje během ejakulace?“. V ní dokonale popisuje, co se děje v mužském mozku před a během soulože až do výstřiku. Roli jedné ze spermií si zahrál Woody. Legendární a památná je scéna, ve které neurotická spermie W.Allena polemizuje, co se s ní asi bude dít po výstřiku: „Skončím s hlavou v gumové stěně? Co když masturbuje a já skončím někde na stropě?“

3. Annie Hallová (1977)

Oscarový snímek, snad nejprofláklejší z Woodyho komedií. Velmi originálně si pohrává se zpracováním filmu, najdeme v něm pro Woodyho typický ironický nadhled, s nímž popisuje vztah mezi mužem a ženou soudobého New Yorku. Konkrétně jde o pár intelektuálů, komika Alvyho a zpěvačky Annie, je to vlastně autobiografická zpověď Woodyho Allena a Diany Keatonové o jejich bývalém vztahu. Vypráví o problémech v sexu, které nese trvalé soužití dvou lidí, proměnu vztahu až po totální rozchod. Je to zároveň výpověď o soudobých mezilidských vztazích, o tom, jak ve skutečnosti fungují a čím jsou poznamenané. Určitě stojí za zhlédnutí.

4. Sex noci svatojánské (1982)

Andrew (Woody Allen), ztřeštěný vynálezce, žije se svou ženou Adrian v přírodě na farmě. Na víkend přijíždí jejich přátelé, sukničkář doktor Maxwell s mladou sestřičkou Dulcy, a starý filozof Dr. Leopold se svou o mnoho let mladší nastávající ženou Ariel. Přijíždí v době, kdy Andrew a Adrian silně pociťují své problémy v sexu. Ariel je Andrewova dávná láska, před časem spolu strávili na této farmě hezké chvilky, ale na sex nedošlo. Dokončí v onen víkend to, na co dříve neměli odvahu nebo skončí každý s někým jiným? V této komedii si do konce nebudete jistí, jak to může dopadnout.

5. Zlaté časy rádia (1987)

Nostalgická oddechovka inspirovaná Woodyho mládím, kdy do jehož života stejně jako ostatním Američanům vstupoval rozhlas, tak jako nám dnes televize a internet. Vypravěčem je jeho klukovské alterego, které vypráví o své rodině za časů rádia, nezapomene ani na důležité postavičky z radia té doby jako např. na servírku Sally, která se pracně dostane do rozhlasu přes své potíže s hlasem. Vše nám naservíruje i s vsuvkami z 2.sv. války, která ovlivňovala život americké společnosti.

6. Výstřely na Broadwayi (1994)

Mladý neúspěšný dramatik David se snaží mermomocí prorazit mezi hvězdy. Proto přijme finanční pomoc od zazobaného šéfa newyorkského podsvětí. Musí ale na oplátku ve své nové hře obsadit jeho hloupoučkou přítelkyni Olive, bývalou striptérku bez špetky hereckého talentu. Všude ji navíc doprovází její bodyguard, který Davidovi pomůže hru dovést k dokonalosti, postupně ji díky němu úplně přepíše a mladý gangster v sobě objeví netušené nadání k psaní (na rozdíl od Davida). Aby jejich hra byla úspěšná, zbaví se Olive. Na premiéře jejich vystoupení zazní salva výstřelů a jeden z nich to schytá. To je jen základní linie příběhu, od které se odvíjí příběhy všech vedlejších postav, které jistě pobaví i vás.

7. Pozor na Harryho (1997)

Spisovatel Harry Block (Woody Allen) vypráví o svém komplikovaném životě. Jeho smyšlené příběhy splývají s reálným životem. Je psychicky na dně, posedlý sexem a alkoholem. Problémy mu dělají jeho bývalé ženy, jedna si bere jeho nejlepšího přítele, další odmítá, aby se stýkal se synem, což vyústí v to, že ho Harry unese. Pozor na Harryho je další z řady Woodyho krapet pošahaných komedií, ovšem s notnou dávkou inteligentního humoru.

8. Prokletí žlutozeleného škorpiona (2001)

Mysteriózní komedie o pojistném detektivovi C.W. Briggsovi z New Yorku 1940, který velice snadno odhaluje pojišťovací podvody, protože má výjimečnou schopnost se vžít do mysli pachatele. Chtějí ho z pojišťovny vyhodit. Na firemním večírku je však spolu s ostatními kolegy zhypnotizován kouzelníkem Voltanem. C.W. je nyní pod silou hypnózy nucen krást šperky, a když je dopaden, donutí Voltan krást i manažerku, která chtěla C.W. původně vyhodit. Woody Allen zde prokázal opět svou zvrhlou kreativitu, klasický happyend už tak nápaditý ale není.

9. Sólokapr (2006)

Studentka žurnalistiky Sondra se na jednom kouzelnickém představení dovídá od ducha zemřelého novináře o tom, kdo je známý masový zabiják, „tarotový vrah“. Vydává se tedy pro důkazy, které by dotyčného měly usvědčit. V průběhu pátrání se tato mladičká studentka ovšem do vraha zamiluje. Film zaujme Woodyho osvědčeným humorem, ale víc od něj nečekejte.

10. Půlnoc v Paříži (2011)

Mladí snoubenci Gil a Inez se ocitají s jejími rodiči v Paříži. Gil je spisovatel, a namísto toho, aby byl se svou snoubenkou, se noc co noc prochází ulicemi a hledá inspiraci. Nerad totiž jako Inez tráví čas s dalším americkým párem, který je mu protivný. Tchán si na něj najme soukromého detektiva, protože nikdo neví, co na těch procházkách Gil dělá a on to nedokáže dost dobře vysvětlit. Detektiv se ovšem ztratí… A Gil se opět zamiluje a setkává se s osobnostmi dávno zašlého Paříže.

Read more

Local News