Top 10 Nejlepší bojová umění

Share

Schopnost ubránit se cizímu útoku by měla být základní dovednost každého muže. Někdy tomu tak není, což je způsobeno, mimo jiné, neznalostí bojového umění!

10. Judo

Země původu: Japonsko

Judo bylo založeno Kano Jigorem, který jeho základy vytvořil již během svého dětství 1860-1870. Základní prvky juda převzal z ostatních bojových umění, které v té době byly dostupné a přidal k nim své vlastní chvaty. Slovo „ju“ znamená „jemná metoda“, což v podstatě znamená používání soupeřovy síly proti němu.

Známá jména: James Cagney, Peter Sellers, Guy Richie, Theodore Roosevelt

9. Aikido

Země původu: Japonsko  

Styl, vytvořený okolo roku 1900. Studenti Aikida se učí jak použít útočníkovu sílu proti němu a odzbrojit ho, nikoli zranit. Trénování se zbraňemi je v aikidu běžné – učí se tedy jak se ubránit tyčím, mečům a nožům. Jeho zakladatel, Morihei Ueshiba říká: „Abyste byl správný následovník aikida, musíte být ochotný obdržet 99% protivníkova útoku a dívat se smrti do tváře.“

Známá jména: Steven Seagal, Morihei Ueshiba, Minoru Mochizuki

8. Krav Maga

Země původu: Israel

Používáno israleskými bezpečnostními složkami, včetně speciálních sil. Krav Maga je prudký a násilný způsob útoku, bez jakýchkoli pravidel, který se nepraktikuje sportovně. Zaměřuje se na protivníkovy životní funkce jako jsou oblasti genitálií, oči a hlava. Používá také velké množství zbraní.

Známá jména: Kobi Lichtenstein, Darren Levine

7. Jiu-jitsu

Země původu: Japonsko

Když se japonští samurajové shledali odzbrojenými, obrátili se k jiu-jitsu. Jako mnoho podobných umění se jiu-jitsu soustřeďuje na páky, znehybnění soupeře a přehozy. Toto bojové umění je v dnešní době populární v Severní Americe, protože je to velice efektivní způsob boje ve ztísněném prostoru.

Známá jména: Ice-T, Edward William Barton-Wright

6. Ninjutsu

Země původu: Japonsko

Do Severní Ameriky přineseno legendárními Želvy Nindži, historičtí následovníci tohoto umění byli partizánští bojovníci a vrahové. Ninjutsu používá umění „neviditelnosti“ a překvapuje protivníka, když to vůbec nečeká. Ninjutsu bylo vyvinuto k zabíjení – používají se nože, hvězdy, kopí, meče a výbušniny.

Známá jména: Ashida Kim, Frank Dux  

5. Taekwondo

Země původu: Korea

Přeloženo znamená „způsob pěstí a kopů“. Taekwondo kvetlo po 2. světové válce, když Japonci přestali okupovat Koreu. Je známý pro své kopy. Umění kombinuje fyzické vlastnosti a psychickou sílu člověka, obvykle se projevující u rozbíjení trámu rukou nebo nohou. Taekwondo je rozšířeno ve 100 zemích a má přes 30 milionů stoupenců.

Známá jména: Sarah Michelle Gellar, Criss Angel, Willie Nelson

4. Kung Fu

Země původu: China

Kung Fu je jedním z nejstarších bojových umění na světě. Čínský panovník Huangdi, který usedl na trůn 2 698 před Kristem, během své vlády představil toto nové bojové umění. Od té doby se vytvořili tisíce podob Kung Fu. Tradičně učené shaolinskými mnichy – důležitý je i životní postoj, tedy respekt, pokora, víra a trpělivost.

Známá jména: Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan

3. Karate

Země původu: Japonsko

V překladu znamená „prázdná ruka“ – tedy boj bez jakýchkoli zbraní. Karate je jedním ze starších umění, bylo vynalezeno v 13. století. V karate kopí a tyče nahrazuje vlastní tělo. Koncentrace energie do jednoho perfektního úderu, který má drtivý dopad na protivníka. Je používáno hlavně pro sebeobranu.

Známá jména: Bruce Lee, Dolph Lundgren, Sean Connery, Jean-Claude Van Damme

2. Brazilské Jiu-jitsu

Země původu: Brazílie

Na rozdíl od země původu byl zakladatelem Japonec Mitsuyo Maeda, který vyhrál přes 2 000 zápasů a je považován za nejneporazitelnějšího muže, co kdy žil. Narozdíl od tradičního jiu-jitsu brazilská forma zdůrazňuje přehozy a boj na zemi. Je to základ, dnes populárního umění MMA (mixed-matrial-art).

Známá jména: Royce Gracie, Renzo Gracie, B.J. Penn, Wanderlei Silva

1. Muay Thai

Země původu: Thajsko

Národní sport Thajska, podobný kickboxu, ve kterém se používají lokty a kolena. Hlavní myšlenka Muay Thai je, že každá část těla se může při spráném použití stát zbraní – holeň, kolena, nohy atd.

Známá jména: Ramon Dekkers, Adam Chen

Read more

Local News