Top 10 Filmů natočených podle příběhů Stephena Kinga

Share

Sestavili jsme pro vás žebříček nejlepších filmových adaptací knih hororového mága Stephena Kinga. Najdou se mezi nimi kultovní trháky posledních desetiletí, ale i méně známé kousky natočené pro fanoušky „Kingovek“.

1. Carrie (1976)

První Kingův román vůbec a nejlepší filmová verze příběhu o Carrie, dívce týrané vlastní matkou, náboženskou fanatičkou. Ve škole neoblíbená a zakřiknutá dívka Carrie objevuje v tíživých momentech své telekinetické schopnosti. Křehká středoškolačka v mistrovském podání Sissy Spacek nemá ani ponětí, jak ničivou sílu v sobě nosí, dokud nedostane příležitost dát lekci těm, kteří jí dělali ze života peklo…

2. Zelená míle (1999)

Strhující, i když už trochu otřepaná podívaná. Tom Hanks v roli dozorce Paula vypravuje příběh o odsouzených na smrt. Do popředí vystupuje na první pohled černý hromotluk, který je nespravedlivě odsouzen za vraždu dvou malých holčiček. Má léčivé schopnosti, což si vyzkoušel i hlavní hrdina, kterého jednu dobu trápil močový měchýř. Stačil jediný pevný stisk a Paul byl jako nový. I po letech ten film neztrácí nic ze své pozoruhodné atmosféry, která doslova připoutává k obrazovce.

3. Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Další kultovní snímek, který si navíc vysloužil sedminásobnou nominaci na Oskara. Nespravedlivé odsouzení je tu stejně jako v Zelené míli hlavním motivem. Divácky vděčný je i popis života ve vězení a chování dozorců. Andy poznává několik pozoruhodných postaviček, kteří jsou jeho spoluvězni. Když se po letech objeví nečekaně šance na obnovení soudního procesu, které by vedlo k jeho osvobození, zabrání mu v tom ředitel věznice. To už Andymu opravdu nezbývá nic jiného, než si proklestit cestu ven sám…

4. Misery nechce zemřít (1990)

Spisovatel Paul Sheldon vydává svou poslední knihu o hrdince Misery. Je jí už otrávený, proto ji v poslední kapitole zavraždí a je připravený pokračovat v psaní něčeho úplně nového. Vyjíždí si tedy do hor, kde je zvyklý psát, ale cestou se vybourá kvůli sněhové vánici. „Naštěstí“ ho z auta vyprostí zdravotní sestra Annie, která je zároveň jeho velkou obdivovatelkou. Převeze ho do svého domu a tam léčí jeho poraněné nehybné nohy. Její péče brzy přeroste v uvěznění a izolaci od zbytku světa, pro ostatní je Paul nezvěstný. Zprvu milá sestra Annie odhaluje i svou temnější stránku, a ta spisovateli nikdy neodpustí, že jí zabil její oblíbenou hrdinku Misery.

5. Nadaný žák (1998)

Zajímavé zpracování tématu vyhlazování Židů za 2. světové války. Příběh se odehrává v Americe dávno po skončení všech hrůz. Todd Bowden, náctiletý středoškolák, je tímto tématem posedlý. Jeho zájem ho přivede až do domu zasloužilého nacistického dozorce Kurta Dussandera, kterého se mu podaří vystopovat. Todd nestojí o nic jiného než o to nechat si vyprávět o všem, co v koncentračním táboře Dussander viděl a co sám napáchal. Zjišťuje, že mu to přináší nebývalý pocit uspokojení a postupně se nadprůměrně inteligentní školák mění v monstrum.

6. Osvícení (1980)

Samotný nápad nastěhovat mladou rodinu do prázdného domu opředeného šílenými historkami, zavání tuctovým béčkem o „domu hrůzy“, kterých už proběhlo na filmovém plátně nespočet. Toho si byl Stanley Kubrick dobře vědom a velmi šikovně převedl knihu do filmové podoby. Z románového bestselleru vznikl jeden z nejlépe hodnocených filmů. Přidělení hlavní role Jacku Nicholsonovi byla už jen třešnička na dortu.

7. Hřbitov domácích zvířátek (1989)

Krásný příspěvek do mlýna filmů o zombies s typickým paranoidním nádechem. Nápad tak jako u Osvícení tedy tuctový, ale geniálně zpracovaný. Pokud se chcete opravdu bát, což už u hororů není moc zvykem, rozhodně vás zaujme tento příběh rodiny Creedových. Film má i pokračování z r. 1992, ale už spíše v brakovém provedení.

8. Mrtvá zóna (1983)

I tady si King pohrává s nadpřirozenem. Johnny Smith, hlavní protagonista, je po autonehodě nadán schopností předvídat budoucnost. Někdy jsou jeho vidiny natolik závažné, že musí proti budoucím věcem zasáhnout. Hrozba atomové války ho dovede až k atentátu na jednoho politického představitele.

9. Bouře století (1999)

Třídílný snímek ze zapadlého městečka Little Tall Island, které čeká na ničivou sněhovou kalamitu. Do maloměsta v té chvíli přijíždí cizinec, který se ukáže jako další hrozba. Zavraždí místní stařenku a usadí se v jejím domě. Odtud vyřizuje městu svoje požadavky. Chce dítě, které by zaučil, aby ho nahradilo v jeho temném poslání.

10. Stůj při mě (1986)

V tomto příběhu nenajdeme příliš „kingovských prvků“ jako je nadpřirozeno a zahnívající hororová atmosféra, v tomto je netypický. Jde o „obyčejný“ příběh o přátelství 4 dospívajících kluků, kteří se vydávají za dobrodružstvím, a tím je hledání mrtvoly jejich vrstevníka, o kterém se dozvěděli z doslechu.

Read more

Local News