Stěhování je plné byrokracie – co musíte zařídit?

Share

Jakoby stěhování samo o sobě nebylo dost stresující, je nutné během něj ještě vyřídit několik věcí a oběhat hned několik úřadů. To první, co nejspíš budete řešit ještě před stěhováním, je výpověď z nájemní smlouvy, pokud vám smlouva nekončí zrovna v období stěhování. I tak byste ale měli dát svému nájemci vědět s předstihem, že smlouvu nehodláte prodlužovat.

Pokud jde o stěhování v Praze, máte tu výhodu, že úřady, které budete muset navštívit, jsou většinou na dosah ruky, musíte ale počítat s většími frontami. Ihned po nastěhování do nového bytu nebo domu budete muset přihlásit trvalé bydliště a zažádat o nový občanský průkaz. Nezapomeňte na to, že zatímco v pronájmu máte na nahlášení trvalého bydliště právo v jakémkoliv případě, v podnájmu musíte zažádat o souhlas majitele.

Nezapomeňte na úřady i na složenky

Změnu trvalého bydliště musíte následně nahlásit zdravotní pojišťovně, správě sociálního zabezpečení, vašim lékařům a zaměstnavatelům, bankám a telefonnímu operátorovi. Pokud vám chodí složenky, například při vyplácení důchodu, nezapomeňte nové bydliště nahlásit i těmto patřičným institucím. Stejné je to v případě, že složenkami vy platíte.

Dále si na nové adrese vyřiďte koncesionářské poplatky a poplatky za komunální odpad. Dále je třeba vyřídit přepis energií, pokud na vás tyto platby byly napsané. Pokud chcete v novém bydlišti změnit dodavatele, musíte nejprve ukončit starou smlouvu nebo energie přepsat na nového nájemníka či majitele.

Dosílka, ať máte jistotu

Pokud jste měli sjednané pojištění domácnosti, před odstěhováním nebo prodejem smlouvu včas ukončete, přepis totiž není možný. Nakonec se vyplatí si alespoň na tři měsíce zřídit dosílku na poště. Díky ní vám bude jakákoliv korespondence odeslaná na starou adresu chodit do nového bydliště. Pojistíte si tak, že jste nezapomněli nic důležitého přehlásit a dáte úřadům čas na přepsání vašich údajů.

Read more

Local News