Jak správně skladovat šaty a oblečení?

Share

Ne každý z nás má šatník a potažmo i ostatní šatní skladovací prostory o rozloze větší, nežli je nezbytně nutné, takže, jak se s tím vším poprat a dosáhnout rozumného a akceptovatelného výsledku?

Prvním dilematem, jenž si musí muž při svém skladování vyřešit, je rozhodnout se, zda bude dávat přednost věcem typu naftalínové kuličky, nebo to riskne bez nich. Přece jen, nežijeme uprostřed pralesa. Na druhou stranu, jeden hadřík je dnes na druhém konci světa za pár dní, takže nic co by potenciální hmyzí jedlíci vašich šatů nezvládli. Nemluvě o tom, že si můžete schválně pořídit preventivně věci, co jim nechutnají (když si má takový hmyz vybrat mezi hedvábím a akrylátem, dvakrát se nerozmýšlí, to nám věřte…).

Jak odstranit syntetický zápach chemikálií z šatů?

I kdyby se na vás něco vylilo (a nemusí to být nutně nějaká ovocná šťáva nebo pivo), nyní máme na mysli spíše zápachy chemického rázu vznikající v šatech poté, co je necháte měsíce a roky ležet právě a třeba s naftalínem. Jedna z nejlepších a nesnazších cest je použít při jejich praní moderní tekuté mýdlo namísto obvyklého prášku. Mýdla (tekutá) jsou v odstranění chemických zápachů v domácím vydání patrně tou nejlepší volbou. Skříň je dobré občas vyvětrat a vymýt (ani nějakých deodorantem nic nepokazíte, ale její důkladné vymytí je základ) + větrat, dojem z chemie se tím radikálně sníží.

Skladujte pouze šaty a oblečky, jenž si hodláte ponechat

Vždy, když se nám sezóna vyměňuje za jinou, lidé celkem logicky odkládají právě neaktuální věci a berou si za ně příslušné náhrady vhodné pro danou sezónu. Probírat se těžkými zimními bundami za začínajícího teplého jara není zrovna ideální zábava po četné muže, ale někdy se tomu v životě člověk prostě nevyhne, takže s chutí do toho a rychle od toho!

Ponechte vše projít pod vaším kritickým okem a řekněte si posléze, jestli s vámi daná věc projde i do další sezóny nebo je již beznadějně nepoužitelná a bude to chtít náhradu. A nemusí jít výhradně o věci, které jsou obnošené, klidně to platí i pro ty, jenž vlastně nenosíte nebo je to dárek, ale věc stejně nemáte rádi, jsou vám někde příliš malé už apod. Zkrátka, přejděte vše kritickým okem a bez milosti vyházejte staré nebo jinak k ničemu věci.

Vyčistěte veškeré svoje šaty před jejich uložením

Je to lákavé, vzít všechny svoje šaty, hodit je do skříňky, zavřít a již je neřešit. Nedělejte to, protože, když za rok otevřete, zděsíte se, co se to z vašich šatů stalo a odkud je všechen ten podivný zápach? Navíc, existují minimálně dva dobré důvody, proč byste měli své svršky před uložením dobře vyprat: za prvé, skvrny, jenž se na nich usazují a i aktuálně jsou (a speciálně ty téměř neviditelné), jelikož časem tmavnou a „sedají si“, čímž mohou snadno vést k nenapravitelnému poškození šatů. A za druhé, jídlo a pití všude na šatech bude lákat všelijaký hmyz i složitější zvířata, hlodavce nevyjímaje.

Vytřete skladovací prostory

Jak se přesvědčili možná již fanoušci naftalínu a podobných chemických podivností, tento zápach je natolik vtíravý, že vypudí nejen hmyz, ale časem a bezesporu i majitele bytu. Chemii v žádném případě neuzavírat a stejně tak i cokoliv zapáchajícího již nyní! Věřte nám, po roce se to nezlepší. Podobná skříňka/koš by měl být pochopitelně maximálně čistý i po stranách a dole, pozor hlavně na stékající a kondenzující vodu (nedejbože jiné tekutiny), protože ta i jakýkoliv prach napadaný shora samozřejmě časem skončí i v šatech.

TIP: Razítko na textil – oblečení

Promyslete důkladně, v čem věci budete skladovat

Dnes je asi tou nejuniverzálnější volbou plastový kontejner, ale uvědomte si, že podobné uzavřené plastové věci nemají jen výhody a přednosti. Největším jejich problémem je mizerná až neexistující cirkulace vzduchu – absolutně špatné pro některé jemné a náročné věci na skladování (váš mužský kašmírový šátek na hory třeba).

Jestliže hodláte pořídit nějakou tu větší skříňku/kontejner na šaty pod postel, tak nezapomeňte důkladně změřit, zda není o centimetr vyšší, nežli nohy vaší postele. A totéž platí i pro budovy s výtahy a čím výše bydlíte, protože pak je důležité i to, aby se věc i s obalem vlezla do výtahu, jinak ji taháte deset pater sami…

Zdroj + Foto: www.Esquire.com

Read more

Local News