Serenova plazivá, neboli saw palmetto: palma, která pomáhá na zbytnění prostaty

Share

Třímetrová palma s exotickým názvem saw palmetto (česky serenoa plazivá) je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, přečtěte si, proč je přínosná hlavně pro močové cesty a prostatu.

Co se dozvíte o této rostlině:

  • co je saw palmetto, a jaké účinné látky obsahuje
  • proč je dobré užívat její výtažky na močové cesty a prostatu
  • jak může serenoa plazivá podpořit plodnost

Palma jako léčivka?

Z našich končin jsme zvyklí na úplně jiné bylinky, které dokážou podpořit zdraví. Málokoho by napadlo, že podobné vlastnosti může mít třeba palma. Ale tam, kde saw palmetto roste, jde o zcela přirozený druh léčivky. Listy mají tvar pro palmy typický, ale celá rostlina měří jen 3 metry. Hojně roste v USA, a našli bychom ji i u Středozemního moře – tady ji pěstují hlavně proto, že je velice dekorativní.

To, proč je saw palmetto tak hodnotné, jsou plody. Právě ty se zpracovávají pro blahodárné účinky na močové cesty a prostatu. Usuší se a rozemelou na prášek, který pak můžete užívat např. formou kapslí.

Saw palmetto, neboli serenoa plazivá, obsahuje mastné kyseliny, rutin a další flavonoidy, a mnoho minerálních látek.

Účinky na močové cesty a prostatu

Saw palmetto se často používá v doplňcích stravy na prostatu. Na co všechno pomáhá?

  • zbytnělá prostata
  • udržení normální funkce močových cest
  • podporuje rozmnožovací funkci
  • ženám prospívá při menstruačních potížích

Protože jde o produkt přírody, lze při potížích s prostatou a s močovými cestami saw palmetto jedině doporučit. I když vám možná na první pohled připadá zvláštní konzumovat plody palmy, vězte, že v kapsli či tabletě to rozhodně nepoznáte.

Serenoa plazivá a podpora plodnosti

Ve své domovině byla kdysi nejprve užívána právě proto, že příznivě působí na rozmnožovací ústrojí, a především to mužské. Věří se jak v afrodiziakální účinky a v to, že dokáže podpořit libido, tak v její vliv na erekci.

Ačkoli se zdá, že saw palmetto je rostlina vhodná hlavně pro muže, nenechte se zmást. U žen je skvělá při potížích při menstruaci, ale kromě této oblasti prospívá při nachlazení a zánětech v dýchacích cestách.

Read more

Local News