Rockový Ježíš versus věřící

Share

Rocková opera Jesus Christ Superstar je dnes světovou klasikou. I já toto představení nedávno zhlédnul v hudebním divadle Karlín. Do křesla v sále se usadila také jeptiška. V tu chvíli jsem se zamýšlel nad tím, jak asi toto rockové pojetí biblického příběhu vnímají věřící. Jeptiška se do sálu vrátila i po přestávce.

První strach z reakce

Toto dílo vzniklo v roce 1969. Autorem je Andrew Loyd Webber. Rocková opera vypráví příběh posledních sedmi dnů života Ježíše Krista, od jeho příchodu do Jeruzaléma až do jeho ukřižování. Producenti očekávali negativní reakce ze strany věřících a církve, protože je příběh vyprávěný Jidášem Iškariotským. Raději nejprve vydali písničky z muzikálu na gramofonové desce. Až poté byl muzikál uveden v londýnském West Endu a na Broadwayi.   

Ruské pobouření

Se snahou zastavit chystaný Webberův muzikál přišla skupina ortodoxních věřících v ruském městě Rostov, které má zhruba milion obyvatel. Tato zpráva vyvolávala mezi herci silné znepokojení. Podle těchto věřících byl obraz Krista, jak jej předkládá muzikál, naprosto nesprávný. Nechtěli si nechat vysvětlit, že jde o umění, oblíbené skoro po celém světě.

I.Názor věřícího

Muzikál Jezus Christ Superstar jsem poprvé slyšel asi před třiceti pěti lety. Na textu se tenkrát podílel jeden jezuita a v jeho farnosti to dala dohromady skupina mládeže. V téměř stejném složení muzikál hráli a zpívali před dvěma lety na závěr Festivalu pod věží ve Zlíně. Tohle pojetí mě nepobuřuje, ale naopak velmi oslovuje. Nedokážu říct, jak muzikál přijímají věřící obecně, ale je to přijatelná forma pro ty, komu je blízký rock.

II.Názor věřícího

Daleko prospěšnější je číst Bibli, nebo si pustit filmové zpracování těchto příběhů. Za úplně nejlepší považuju film Ježíš dle Lukášova evangelia, který je dost podobný Bibli. Ježíš není žádná Superstar. Zrušil bych to!! Producentovi muzikálu jde pouze o peníze. Zkrátka naplnit sál. Skutečný smysl uniká.  Podívejte se raději na ten film.

Ježíši Kriste, vždyť je to umění

Který z těchto dvou názorů je vám sympatičtější si už odpovězte sami. Věřím, že film Ježíš zaujal celou řadu křesťanů. Obávám se ovšem, že nevěřící u něj dlouho vysedávat nevydrží. Je to zkrátka film točený křesťany a pro křesťany. Většina lidí, zejména ateistů, dá pravděpodobně přednost jakémukoliv živějšímu pojetí biblického příběhu. Propojení tohoto příběhu s dnešním moderním světem působí zajímavě. To nám dává právě muzikál Jesus Christ Superstar. 

Read more

Local News