V restauracích si už nezapálíte. Naštěstí existuje jedna alternativa

Share

Zásadní změnu do života mnoha kuřáků vnesl protikuřácký zákon, který s platností od 31. května 2017 zakázal v barech a restauračních zařízeních konzumací cigaret. Bezmála dva miliony Čechů tak zůstaly bez aktivity, se kterou měli návštěvu svých oblíbených podniků spojenou.

Až pětina z nich přitom po tradičním tabákovém výrobku sahala výhradně při posezení s přáteli. Ti všichni musí už více než půl roku vzít zavděk letním zahrádkám; v zimě jim pak nezbývá, než mrznout před vstupem do provozovny.

Antikonfliktní tým zasahuje

Shlukování ovíněných hostů před bary a nálevnami s sebou nevyhnutelně nese hlučnější zábavu. To se samozřejmě nelíbí obyvatelům domů v okolí. Řešení je pak na místní samosprávě – např. radnice Prahy 1 vyslala o prázdninách do ulic tzv. antikonfliktní tým, který měl hlasitým projevům podnapilých hostů zabránit.

Netřeba dodávat, že celá akce skončila rozporuplně. Před hospodami bivakující kuřáky se ztišit nepodařilo, výsledkem byly spíše rozdmýchané emoce.

Elektronické cigarety jako náhrada

Navzdory zákazu konzumace tabáku v prostorách restaurací se vyznavači nikotinu mohou své kratochvíli ve vybraných zařízeních stále oddávat. Někteří provozní vyslyšeli přání svých hostů – a povolili elektronické cigarety. Jde o řešení pro všechny; kuřáci nemusí postávat ve větrných průchodech, místní se v klidu vyspí.

Na rozdíl od tradičních cigaret neobsahují nikotinové náplně stovky škodlivých, rakovinotvorných látek. Výhodou je i možnost namíchat si e-liquid přesně podle svých představ. Pro těžké kuřáky představují e-cigarety zdravotně bezpečnější náhradu, pro ostatní mohou být doplňkem pátečních a sobotních večerů.

Read more

Local News