Nezvládáte úspěch druhých? Může za to srovnávací úzkost

Share

Na facebooku jste si prohlédli fotky svých známých z jejich poslední dovolený? Zjistili jste, že si váš kolega z práce pořídil novou káru? Nebo, že vaše úplně tupá spolužačka ze střední si postavila barák? Je vám z toho na nic? Pak nejspíš trpíte srovnávací úzkostí.

Stačí chvilka na facebooku a máte zkažený den? 

Dalo by se říci, že stačí pár minut prohlížení profilů vašich známých a jste v depresi? Pokud po shlédnutí úspěchů přátel cítíte, že nestojíte za nic, je třeba něco dělat.

Všichni se mají lépe než vy!

Zatímco vy sedíte na 30 let staré pohovce v paneláku, ostatní obrážejí večírky a VIP akce, v garáži mají luxusní vozy a domov vybavený tím nejmodernějším nábytkem? Vy jste byli naposledy před 5 lety v Chorvatsku, oni si dopřávají ty nejdražší tichomořské destinace? Vy prožíváte manželskou krizi s obtloustlou partnerkou, zatímco vaši úspěšnější přátelé plní své profily zamilovanými a sexy fotkami svých krásných žen.

Srovnávací úzkostí trpí dnes kde kdo, díky sociálním sítím jde doslova o epidemii.

Nejde o žádnou novinku

Snaha srovnávat se se svým okolím tu byla vždy. Lidé se porovnávali se svými sousedy, kamarády i příbuznými. Již v roce 1953 vznikla teorie o sociální srovnávací tendenci, díky níž si člověk vytvořil osobní společenský status, začlenil se a vytvořil si tak vlastní identitu.

Dnes je toho prostě moc

Důvodem, proč se srovnávací úzkost tak rozšířila, je existence médií, internetu, sociálních sítí. Člověk se tak přes jedno kliknutí dostane do světa, kde je doslova bombardován fotkami, které mu ukazují, jak se mají všichni okolo lépe.

Od rána do večera se tak cítíte jako neschopný ňouma. 

Za největší průšvih se dá označit to, že se velmi často nesrovnáváte s reálnými lidmi (kamarády, kolegy, rodiči apod.), ale s profily lidí, které pořádně ani neznáte. Porovnáváte svůj život s uměle vytvořeným obrazem někoho, koho jste naživo ani neviděli nebo se s ním setkáte tak jednou za rok.

selfie

Přiznejte si, že i vy dáváte na svůj profil fotky, jenž vašemu životu lichotí. 

I když si řeknete, že i ti na první pohled úspěšnější se doma taky hádají a řeší své problémy, stále to uvnitř nahlodává, přece jen oni jsou na luxusní dovolené a vy trčíte doma v panelovém bytě, který ani není váš.

Co s tím dělat?

Pokud nemáte skončit na antidepresivech s pocitem, že jste nula, které se nic nedaří, je třeba se tomu vzepřít. Dodejte tomu obrázku šťastného okolí také tu druhou stranu, která zdánlivě není.

uspech

Každý luxus něco stojí! Lidé, kteří jezdí na drahé dovolené, musejí zbytek dní tvrdě dřít a být v práci třeba i do noci. Jejich krásné domy s moderním vybavením je stojí velké měsíční splátky, kvůli kterým nemohou spát. Za tím luxusem může být kolikrát tolik starostí, že byste ho ve výsledku ani nechtěli.

Další krok je pak využití negativní emoce k vlastnímu prospěchu. Sledujte, co vás nejvíce z úspěchu druhých štve. Závidíte vyrýsované břišáky, jděte do posilovny a začněte makat na svých! Štve vás sexuální jiskření mezi vašimi známými? Zlepšete svůj vztah a dejte mu zase tu ztracenou šťávu!

Read more

Local News