Neumíš to se sekerou? Nevadí, dřevěné pelety představují pohodlné palivo

Share

Nejste žádný lumbersexuál, který jednou ranou skolí statnou borovici? Nevadí, i tak své rodině můžete zajistit teplo domova! Dáme vám tip na pohodlné, ekologické palivo s dostatečnou výhřevností.

Pelety jsou v poslední době oblíbenou variantou fosilních paliv. Přemýšlíte i vy o peletkách jako o palivu na topení, nebo stále ještě nevíte, co to ta peleta vlastně je?  

Dřevěné pelety by se daly charakterizovat jako malé slisované válečky, jenž jsou tuhým biopalivem patřící do kategorie biomasy. Vyrábí se ze slisovaných pilin a hoblin, které vznikají jako odpad při zpracovávání měkkého i tvrdého dřeva. Obecně se doporučuje kupovat peletky z měkkého dřeva, které mají menší popelnatost.

Pelety jsou oblíbené pro vysokou hustotu, nízký obsah vody a přijatelnou cenu. 

Zajímavost

Kromě populárních dřevěných pelet lze rovněž narazit i na tzv. agropelety, jenž se vyrábí z přebytků zemědělské produkce (luštěniny, sláma, obilí, seno, olejniny).

Použití pelet nadchne každého moderního muže

Kde je psáno, že se kvůli zajištění tepla se musíte jako hlava rodiny dřít v lese nebo skládat metráky uhlí do sklepa. Moderní, snadné a pohodlné může být i topení. Dřevěné pelety si stačí jednoduše objednat u specializovaného prodejce Optimtop.cz, který má dopravu zdarma po celé ČR už od jedné objednané palety.

DŘEVĚNÉ PELETY A1 SMRK, 975 KG, OPTIMTOP.CZ

Kromě cenově výhodného a pohodlného pořízení vás čeká i královsky snadné topení. Stačí nasypat do kotle a je to. Navíc vysoká výhřevnost peletek (15 – 20 MJ/kg) a nízká popelnatost zajistí dostatek tepla i čistotu kotelny a ovzduší.

Fosilní paliva jsou zátěží pro životní prostředí, i proto je výhodné začít topit s ekologickými dřevěnými peletami. 

Suma sumárum – proč ano a proč ne?

Potřebujete porovnání? Zjistit, jaké jsou výhody a nevýhody pelet? Pojďme si to upřímně říct.

+ Hlavním důvodem jejich používání a prosazování je to, že jde o obnovitelný zdroj energie. Jako ekologické palivo umožňují pelety efektivně zpracovat zbytky z dřevovýroby.

+ Snadné objednání, bezproblémová (a v případě prodejce Optimtop.cz i bezplatná) doprava, nenáročná manipulace a jednoduché topení. Za výhodu považujeme i vysokou výhřevnost a nízký obsah vody.

+- Cena je v poměru s výhřevností přijatelná, když narazíte na akci (viz Optimtop.cz), tak dokonce i výhodná. U některých prodejců může být vyšší v porovnání s jinými fosilními palivy.

– Nutnost speciálního kotle na pelety či krbu na pelety.

Read more

Local News