Největší rizika závislosti na drogách a lécích

Share

Léčba závislostí je čím dál tím vyhledávanější. Není divu, závislost s sebou přináší určitá rizika, jejichž vážnost určují některé faktory, jako je věk, sociální prostředí či rodinná anamnéza. Nejnáchylnější jsou dospívající lidé ve věku 12 až 19 let. Rizika lze rozdělit na zdravotní, sociální a ekonomická.

Léčba závislosti na lécích i léčba závislosti na drogách vyžaduje spolupráci závislého, ale i jeho rodiny a přátel. Jejím cílem je překonat abstinenční příznaky, zbavení se psychické závislosti a znovuvybudování sociálních vztahů. Podpůrným, ale velmi podstatným prvkem je psychoterapie, která závislému pomůže začlenit se zpět do běžného života. Tím se výrazně snižuje riziko opětovného propadnutí závislosti a rozvoje deprese nebo úzkosti.

Zdravotní rizika

Zdravotní rizika závislosti na drogách a lécích jsou především celkové poruchy zdraví. Užívání drog může mít vliv na vznik nádorových onemocnění, při šňupání se poškozuje nosní sliznice. Drogy mohou poškodit některé životně důležité orgány (játra, plíce, ledviny) a centrální nervovou soustavu. Při intravenózní aplikaci drog často dochází k přenosu infekčních chorob, jako je žloutenka a HIV. Nadměrné užívání halucinogenů může být spouštěčem psychických chorob, například deprese, schizofrenie nebo poruchy osobnosti.

Sociální rizika

Užíváním návykové látky dochází k rozpadu osobnosti, mění se životní hodnoty, závislý přestává plnit svou sociální funkci a distancuje se od rodiny a přátel. Ztrátu manželství nebo okruhu blízkých lidí se pak závislý člověk snaží vyplnit dalším užíváním návykové látky. Silná potřeba získat drogu vede k různým kriminálním činnostem, jejichž dopad pocítí nejvíce opět rodina závislého.

Ekonomická rizika

Mezi ekonomická rizika závislosti patří ztráta zaměstnání, a tedy finanční stability, vyhození ze školy nebo ztráta domova. Závislý člověk začíná utrácet veškeré své i rodinné finance, zadlužuje se a začíná si finance získávat krádežemi, prostitucí nebo rozvojem další závislosti – gamblerství.

Read more

Local News