Nejlepší snowboardové destinace si oblíblily i celebrity

Share

Snowboarding pochází ze Spojených států amerických, kde se o něj pokoušeli nadšenci už ve 20. letech minulého století. Jednalo se o takové surfování na sněhu, o čtyřicet let však přišel inženýr z Michiganu Sherman Poppen s nápadem spojit dvě lyže k sobě, ke špičce přidal provázek a výsledkem byl „snurfer“.

Na základě tohoto prvního vynálezu začal Jake Burton Carpenter vyrábět snowboardy, značka Burton Snowboards, založená v roce 1977, patří dodnes mezi výrobce špičkových snowboardů. Samotná jízda na prknech byla ještě do počátku 80. let na zimních střediscích zakázaná, na těch jezdili na lyžích spíše starší nebo konzervativní lidé. Rezort Stratton ve Vermontu otevřel první sjezdovky pro snowboard, což bylo odvysílané v televizi a nový senzační sport byl najednou na světě.

Nyní je snowboarding oficiální olympijským sportem a střediskům přináší přes třicet procent z příjmu. O počátku milénia se jedná o nejrychleji rostoucí sport. Na zájem o sport reagují také výrobci vybavení a provozovatelé zimních sportovních středisek. A kromě sportovců se ze snowboarding stal populární rekreační sport, v poslední době i mezi známými osobnostmi a celebritami. Možná je láká i faktor soukromí. Přeci jen v helmě a za velkými brýlemi vás jen tak někdo nepozná.

Podívejme se alespoň virtuálně na nejlepší a nejoblíbenější místa naší planety, kde se se jezdí na prkně jak v zimním ráji, a které slavné osobnosti si je oblíbily.

Avoriaz, Francouzské Alpy

Začněme jedním z nejpopulárnějším střediskem v Evropě. Účelově postavené letovisko se vyznačuje dřevem obloženými budovami, ze kterých je 360 stupňový výhled na okolní Alpy, Avoriaz se nachází přímo v centru úžasného Portes du Soleil. Do celého prostoru je zákaz vjezdu auty, takže se návštěvníci nechávají dovézt do svých hotelů a penzionů na sáňkách s koňským povozem. Není to romantické?

Rezort je vhodný především pro začátečníky a středně pokročilé, což z něj dělá skvělé místo pro celou rodinu. Na začátku 90. let zde byl vybudovaný snowboardový park, teď je jich tu pět. Modré nebe, prašan a k tomu i parky, není se co divit, že je středisko Avoriaz tak oblíbené. Trénovat sem jezdí samotný olympijský šampion Dom Harington a Francouzské Alpy si oblíbili členové britské královské rodiny, Prince William, Prince Harry i Kate Middletonová.

Uralské hory

Ural, nebo také Uralské hory, tvoří geografickou hranici mezi Evropou a Asií. Podmínky pro snowboarding jsou tu ideální víceméně celý rok. Jezdí se tu na sjezdových v délce 90 kilometrů, na jejichž vrcholy návštěvníky vyvezou 54 vleky.

Občas si sem přijde zajezdit i místní rodák a profesionální hráč pokeru Mikhail Shalamov. Nejvyhledávanější uralská střediska jsou Uktus, jenž poskytuje solidní podmínky pro všechny úrovně ježdění, dále Pil´naya, Volchikha, Belaya a Azabkovo.

Breckenridge, Colorado, USA

Jedním z rezortů ve Spojených státech amerických, který určitě stojí za zmínku, je Breckenridge. Rozkládá se na pohoří Tenmile a nabízí fantastické a rozmanité podmínky pro všechny sněžné sporty. Středisko bylo otevřené v 60. letech, kdy ho navštívilo 17 tisíc lidí, v současnosti vyvezou vleky každou hodinu téměř 43 tisíc osob. Kdo dává přednost trénování ve snowboardovém parku, na výběr je tady ze čtyř.

Město je poměrně velké, a po celodenním ježdění turisté ocení škálu restaurací, obchodů, barů a podniků, kam se můžou jít pobavit. Díky zmíněné rozmanitosti rezortu je místo vhodné i na „freestyle“. Toto středisko bylo prvním, které vůbec jezdce ve volném stylu podporovalo a v roce 1985 se tady odehrála první snowboardová akce speciálně pro volný styl. Rozhlehlá síť středisek s luxusním ubytováním přilákala v minulosti řadu slavných osobností, jako je Paris Hilton, Mariah Carey nebo Kaney West s rodinou.

Portillo, Chile

Ze Severní Ameriky se přesunujeme na jižní kontinent a do světově vyhlášeného Portillo Chile. Středisko bylo založené v roce 1966 a bylo prvním rezortem, kde se konal světový šampionát v lyžování, což popularitu střediska ještě zvýšilo. Příkré sjezdovky odpovídají vysokým nárokům profi jezdcům, kteří tu trénují, ale na své si přijdou i menší sportovci. Místní lidé jsou velmi pohostinní, vyhlášená je jejich lokální kuchyně a vysoký standard ubytování a služeb. Vzhledem k rozlehlosti areálu nenatrefíte na davy lidí nebo fronty na vleky. Portillo pravidelně sbírá ocenění nejlepšího střediska Jižní Ameriky.

Rezort si už v 70. letech oblíbila rodina J.F. Kennedyho a kvůli fantastickým podmínkám se sem dokonce přestěhoval olympionik Bode Miller.

Cardrona, Nový Zéland

Zakončeme náš virtuální výlet na překrásném Novém Zélandu ve středisku Cardrona. To se nachází ve velkolepých horách mezi Queenstownem a Wanakou. Je to ideální místo pro všechny věkové kategorie a úrovně ježdění. Sjezdovky jsou široké a prostorné, místní parky jsou uzpůsobené na trénink profíků a zábavu pro ostatní. Místo si oblíbil například hudebník a milovník boardových sportů Shaun White.

Po celodenním snowboardování na kopcích je populárním místem Vista Bar, kde se západ slunce sleduje se sklenkou šampaňského v ruce ještě líp.

Zdroj obrázku: maxpro / Shutterstock.com

Read more

Local News