Nechala vás baterie v notebooku ve štychu

Share

Všichni to známe, žádná baterie není nesmrtelná a obvykle se nám vybije v tu nejméně vhodnou dobu, když potřebujeme pracovat. Pakliže ale odejde definitivně, bývá to mnohdy nečekaně.

Přesto existují varování, která nás upozorňují, že tato chvíle v dohledné době nastane a můžeme se na ni tedy připravit. Největší chybou je tyto signály ignorovat.

Že se baterie do notebooku vybíjejí, je naprosto přirozené. I kdybyste ji zapečetili a schovali třeba do skříně, stejně tomu nezabráníte. Avšak je pravda, prodloužíte její životnost, i když ne nikterak výrazně.

Důležitý je rovněž počet nabití, jenž baterie musí během své životnosti obsáhnout. Čím více jich je, tím klesá její výdrž. Každá baterie do notebooku jich dokáže absolvovat jen omezené množství.

Obvyklá doba, kterou standardní baterie vydrží, je zhruba dva až tři roky při pravidelném užívání zařízení, avšak nejsou ničím neobvyklým i případy, kdy je to pouze v řádu několika měsíců.

Záleží na tom, jakým způsobem je notebook využíván a také na dalších faktorech, o kterých již byla řeč. 

Jak poznat, že je čas na výměnu baterie?

Když se vaše baterie chystá ukončit svou činnost, informuje vás o tom, ačkoliv v podstatě nepřímo. Čeho byste si však měli všimnout, je fakt, že po dobití vydrží podstatně kratší časový úsek, než bylo dosud obvyklé.

Dalším znakem problému je, pakliže její kapacita ubývá přímo skokově. Případně se vám může také notebook vypínat během relace, třebaže je tou dobou baterie v procesu nabíjení.

Některé operační systémy vás na to upozorní červeným symbolem X, který se objeví na standardní ikoně baterie na hlavním panelu.

Když na něj poté kliknete, systém se vás sám zeptá, zda byste neměli zvážit výměnu baterie, případně obdržíte informaci, že vaše baterie již dál nedokáže držet dostatečné hodnoty pro napájení zařízení.

Nutno podotknout, že systémové hlášky se mohou mýlit a je dobré baterii ještě překontrolovat za pomoci kalibrace.  

Pokud hledáte způsob, jak to zjistit s předstihem, mohla by vás zajímat utilita s názvem BatteryInfoView, která vám ukáže, jaké opotřebení vaše baterie dosud prodělala a jakou kapacitou v současné chvíli disponuje.

Některé baterie pro notebooky mohou rovněž zobrazovat i to, kolika nabíjecími cykly již prošly či kolikrát se již zcela vybily.

Výměna baterie

Jestliže nakonec usoudíte, že výměna baterie v notebooku je pro vás skutečně nevyhnutelná, máte řadu způsobů, jak to učinit. Jedním z těch, které by vás mohly zajímat, a co je hlavně důležité, za lidovou cenu, je pořízení kompatibilní repasované baterie pro notebooky.

Ta se dá pořídit až s 50% slevou, a co více, disponuje dvanáctiměsíční záruční dobou. Samotná výměna baterie za novou pak není nic, čeho by bylo potřeba se bát a dá se za normálních okolností zvládnout během několika minut. Novou baterii se slevou si můžete vybrat např. zde.

Read more

Local News