Nebuď barbarem, vyznej se ve whisky

Share

Snad každý si někdy zkusil jak chutná whisky. V pokerové hře mezi přáteli tento nápoj nikdy nesmí chybět. Z čeho se vyrábí, jak se dělí a odkud pochází?

 

V následujícím článku se Vám to pokusím osvětlit.

Whisky je obilný destilát, který má žlutohnědé zbarvení a obsahuje minimálně 40% alkoholu. Pravá whisky se produkuje v Irsku, Skotsku, Anglii, USA a Kanadě. Původní, tedy irská whisky se vyráběla z ječného sladu, který se sušil kouřem z rašeliny, čímž získával charakteristickou chuť. Do Skotska prý tento nápoj dorazil v 15.století.

Dnes se irská a skotská whisky mezi sebou liší postupem i výchozí surovinou – zatímco u skotské je to ječmen, který se nejčastěji dvakrát destiluje, na chuti irské whisky se podílí i oves, pšenice a žito. U americké a kanadské whisky se jako základ používá kukuřice nebo žito.

Označení whisk(e)y pochází z keltštiny a je zkrácenou podobou slov uisge beatha nebo usquebaugh, která znamenají „voda života“.

Zrání

Irská a skotská whisky se nechává stárnout tři až dvanáct i více let, a to v sudech (v lahvích totiž již whisky nezraje), které už byly použity (na výrobu bourbonu, rumu, portského či sherry). Tři roky jsou minimum dané zákonem. Americký bourbon naopak smí dozrávat pouze v nových dubových sudech.

Pravopisná podoba whiskey se používá v USA, Kanadě a Irsku.

Rozdělení whisky

Sladová ( malt whisky) se vyrábí výlučně z ječného sladu. Sladové whisky produkuje zejména Irsko a Skotsko. K výrobě obilné (grain whisky) se kromě sladu používají různé druhy obilí, zejména žito, nesladový ječmen, kukuřice a oves.

Obilná whisky tvoří většinu produkce v Americe: bourbon whiskey má jako základ nejméně 51% kukuřice, corn whiskey 80% kukuřice. Základem rye whiskey je nejméně 51% žita. Specifické označení canadian whiskey patří whiskám vyráběným v Kanadě, které mají v základu přes 50% kukuřice a od amerických i evropských se liší i způsobem výroby.

Podle způsobu výroby se whisky dělí na jednodruhové a řezané. Jednodruhové – unblended whisky jsou dnes spíše místní záležitostí zejména v Irsku. Neřezané jsou z velké části i whisky vyráběné v Americe. Všechny ostatní druhy vznikají jako směsi několika desítek destilátů různého stáří – blended whisky.

Nejznámější skotské whisky: Ballantine’s, Black and White, Johnie Walker, Bell’s, Cutty Sark, Chivas Regal, Vat 69, Queen Anne.

Nejznámější irské whiskey: John Jameson, John Power, Tullamore, Tyrconnell, Kilbeggan, Bushmill’s, Paddy.

Nejznámější americké whisk(e)y: Four Roses, Jim Beam, Jack Daniel’s, Kentucky Tavern, Old Crow, Old Taylor, Harper, Seagram’s.

Servírování whisky

Whisky se servíruje ve speciálních sklenicích, whiskovkách se silným dnem (4 cl). Může se přidat led (whiskey on the rocs) nebo soda, ale nikdy se nedávají do sklenice dříve než destilát.

Kde vybrat skvělou whisky? Zkuste specialistu na alkohol.

Read more

Local News