Marilyn Monroe nebyla jenom ozdoba jevišť

Share

„Předveď nám něco Marilyn. Co umíš, Normo Jean?” To Marilyn Monroe slýchávala od chlípných chlápků často. Tuto sexuální ikonu si nejeden muž tehdy promítal pod víčky. Ovšem nezapomínejme, že se především jedná o kvalitní americkou filmovou herečku, zpěvačku a producentku. Také je to žena. Žena myslící, cítící a vnímající.  Nebo ne?

Norma Jeane oslňuje

Narodila se jako Norma Jeane Mortensen 1. června 1926 v Los Angeles. Většinu svého dětství strávila v dětských domovech a sirotčincích. Její labilní matka jí nedokázala zajistit péči, protože trpěla schizofrenií a paranoiou. Otce nikdy nepoznala. První snímky Norma nafotila s fotografem Davidem Connoverem a poté dostala další nabídky ke spolupráci. Její fotky nás stále něčím přitahují. Zřejmě jsme oslněni její nevinností v kombinaci se smyslností. 

Monroe láká do kina

Jedno z největších amerických filmových studií Century Fox podepsalo s Normou smlouvu. Tehdy navíc získala umělecké jméno – Monroe. V roce 1950 už předváděla své sexy triky hned v několika filmech. Naivní blondýnu Lorelei Lee si zahrála ve filmu Páni mají radši blondýnky. Nedá se zapomenout na komedii Někdo to rád horké, která slavila ohromný úspěch i u nás. Ve filmu s úsměvem zpívala známé I Wanna Be Loved By You a po natáčení bojovala se závislostí na lécích. Ty zapíjela šampaňským. Procházela těžkými depresemi, neboť to nebylo poprvé, co potratila.

Smrt s otazníkem

5. srpna 1962 byla Marilyn Monroe nalezena mrtvá ve svém domě. Údajně se předávkovala. Bylo jí 36 let. Její smrt dodnes vyvolává celou řadu otázek. Nešlo o zinscenovanou sebevraždu? Důkazy tomu nasvědčují. Nebyla zabita bratry Kennedyovými? S oběma měla milenecký poměr. V den své smrti měla prozradit médiím fakta o spojení Kennedyho s mafiánským bossem Samem Giancano.

Žena cítící, myslící a vnímající

Nezapomínejme na to, že Marilyn není jen luxusní obal. Nebyla ráda, že je chápána jen jako sexuální objekt, nebo pomůcka k vyvrcholení. Její pocity se dostaly do básní, které psala v ústraní. Do básní plných smutku. Tyto básně se objevily v publikaci Marilyn Monroe – Movie Icons. Knížka obsahuje několik věrných napodobenin textů napsaných Monroe. Možná z nich pochopíte její duši. Třeba zjistíte, že se nejednalo pouze o cynickou blondýnu posmívající se realitě. Musela tak působit, aby ten nátlak vůbec přežila. Bohužel pouze přežívat nedokážeme dlouho.

Citujeme

„Sláva je příjemná věc, ale v noci se k ní nepřitulíte.“

„Nevadí mi žít v mužském světě, pokud v něm mohu být ženou.“

„Co si oblékám na spaní? Chanel č.5.“

„Hollywood je místo, kde vám zaplatí tisíce dolarů za polibek, ale za vaši duši nabídnou jen padesát centů.“

Read more

Local News