Levné matrace vás svou kvalitou příjemně překvapí – nízká cena nutně neznamená nižší komfort!

Share

Rádi byste si pořídili nějaké levné matrace, ale obáváte se, že za málo peněz jednoduše neseženete nic kvalitního? Můžeme vás uklidnit, vaše obavy nejsou tak docela namístě. Na trhu je v současnosti celá řada velmi zdařilých výrobků, které se navzdory nízké prodejní ceně mohou pyšnit těmi nejlepšími vlastnostmi. Víte, jaké typy matrací lze v našich obchodech běžně koupit?

A máte alespoň nějakou představu, na základě jakých kritérií byste měli vybírat, abyste si domů přinesli takový výrobek, který vám bude ve všech ohledech vyhovovat? Ne? Tak se na to dnes společně podíváme.

Levné matrace ve vysoké kvalitě?

Domníváte se, že nelze sehnat kvalitní matraci, jejíž cenovka by pro vás byla příjemným překvapením? A proč? Copak jste se ještě nikdy nesetkali s žádným zbožím, které by se navzdory svým skvělým vlastnostem nedalo pořídit vyloženě levně nebo alespoň za „rozumné peníze“?

Určitě jste už v minulosti nějaký výhodný obchod udělali, tak proč by se vám to nemělo podařit tentokrát? Samozřejmě platí, že se právě na matracích a vůbec na všem, co je k pohodlnému spánku třeba, příliš šetřit nevyplácí. O tom není pochyb. Naštěstí to většinou není nutné. Existuje totiž celá řada velmi kvalitních produktů, které si vás dovedou získat nejen tím, jak vypadají a jaké mají deklarované vlastnosti, ale rovněž velice příznivou cenou.

Za málo peněz „hodně muziky“? Jde to!

Ptáte se, jak je možné prodávat hodnotné věci za přijatelných finančních podmínek? Jde to! Někdy v tom hrají roli jen marže, které si konkrétní obchodník stanoví, jindy zase fakt, že je výroba poměrně nenáročná. Výhodně nakoupit můžete také tehdy, kdy je prodejce zároveň výrobcem matrací.

Důvodů může být celá řada. Významný vliv na výslednou cenu mají pochopitelně také použité materiály. Zajímá vás, jaký materiál patří v současnosti k nejlevnějším a to přesto, že jsou s ním lidé většinou nadmíru spokojeni? A chcete vědět, jaké jsou další možnosti?

5 nejobvyklejších typů matrací

Je obecně známo, že plnohodnotný a ničím nerušený spánek je základním předpokladem lidského zdraví a celkové pohody. Kvalitní matrace k takovému odpočinku výraznou měrou přispívají. K cenově nejdostupnějším a přitom vynikajícím materiálům, které jsou k jejich výrobě používány, bezesporu patří tzv. polyuretan. Není však rozhodně jediný, který dovede splnit vaše očekávání. Z čeho se matrace také vyrábějí? Koupit si můžete některý z následujících typů:

  1. POLYURETAN (PUR) – je známý také pod lidovým pojmenováním molitan. Je lehký, zdravotně nezávadný a mezi zákazníky se dlouhodobě těší značné oblibě. Jedinou nevýhodou může být poněkud nižší životnost. Tu lze prodloužit použitím odpovídajícího lamelového roštu. Je to každopádně zdaleka nejlevnější materiál.
  2. STUDENÁ PĚNA (HR) – jedná se v podstatě o tlakem upravenou PUR pěnu (za studena). Při dotyku je tvárnější a příjemná. U matrací se často využívá jako jejich nosná část. K charakteristickým vlastnostem patří vzdušnost. Dobře odvádí vlhkost a nezahřívá se. Skvěle drží původní tvar.
  3. PAMĚŤOVÁ PĚNA – jindy též nazývaná jako viscoelastická nebo také tzv. termo pěna. Snadno se poddá tlaku a přizpůsobí se tělu. Pod vlivem vyšší teploty měkne. „Má paměť“ a do svého původní tvaru se vrací pozvolna. Je vhodná pro lidi trpící bolestmi zad a kloubů. Vyznačuje se dlouhou životností.
  4. LATEX – Velmi solidně se přizpůsobí vašemu tělu a dobře drží tvar. Kvůli lepší cirkulaci vzduchu bývá takový výrobek perforován, takže se skvěle odvětrává a nezadržuje v nadměrné míře teplo.
  5. PRUŽINOVÉ MATRACE – patří ke klasice našich ložnic. Lze je rozdělit na tzv. bonelové nebo taštičkové (každá pružina má své pouzdro). Druhá z variant je považována za kvalitnější. Jsou vzdušné, pohodlné a hodí se i do poněkud vlhčího prostředí. Dlouho vydrží!

Znáte základní kritéria výběru?

Při výběru optimální matrace nelze dát pouze na doporučení přátel či známých. Každý člověk je jiný a každé tělo může mít specifické nároky. Existuje však několik základních a obecně platných pravidel, která byste měli vzít v úvahu. Patří k nim především toto:

  • Váš věk – je jedním ze základních kritérií výběru. Děti zhruba do 15 let věku by měly s ohledem na správný vývoj spát raději na tužší matraci. U lidí v produktivním věku je to pak velmi individuální a starší lidé dávají většinou správně přednost středně tuhým materiálům.
  • Pohlaví – má zpravidla také svůj vliv. Díky odlišné stavbě těla mají muži většinou v oblibě tvrdší matrace, zatímco ženy upřednostňují měkčí typy.
  • Váha – je samozřejmě nesmírně důležitým kritériem, a to zejména s ohledem na životnost matrace. Pokud si zvolíte výrobek určený pro někoho s hmotností do 110 kg a vážíte třeba o 15 kilo více, životnost to zásadním způsobem zkrátí. Jde však pochopitelně také o vaše pohodlí.
  • Rozměr – by měl odpovídat vaší postavě. Matrace má být v ideálním případě zhruba o 20 cm delší, než je vaše výška. Pokud jde o šířku, jste-li „rozměrnější“ postavy, zřejmě vám výrobek o šířce 80 cm stačit nebude.
  • Zdravotní stav – je pochopitelně také důležitý. Trpíte bolestmi zad? Máte nějakou alergii? Často se budíte? To vše je třeba zohlednit! S výběrem vám s ohledem na váš zdravotní stav nejlépe poradí nějaký odborník.

Cena by měla být druhořadá

Zřejmě budete souhlasit s tím, že cena matrace by rozhodně neměla být rozhodujícím kritériem vašeho výběru. Plnohodnotný spánek je pro zdraví, pro optimální výkonnost a také pro celkovou tělesnou i duševní pohodu člověka zcela zásadní. Naštěstí dnes existuje dostatek levných výrobků, které lze navíc bez váhání označit za kvalitní. Pohodlnou matraci, jejíž koupě nenaruší váš rodinný rozpočet, nebude tak těžké sehnat.

Vybíráte matraci poprvé nebo s tím už máte nějaké zkušenosti? A na čem jste až dosud spali?

Read more

Local News