Káva nebo čaj? Co vás více nakopne?

Share

Dát si ráno šálek kávy nebo čaje je ranní rutina pro mnoho z nás. Dávka kofeinu nás totiž dokáže lehce postavit na nohy. A pro spousty lidí na světě je právě kofeinové nakopnutí ten hlavní důvod, proč pijeme kávu či čaj.

Zamýšleli jste se však někdy nad tím, který z těchto nápojů byste měli ráno pít, pokud chcete větší nakopnutí? Na internetu a v lifestylových časopisech koluje velké množství článků o tom, který z těchto nápojů vás dokáže probudit více. Některé se naklánějí jednoznačně ke kávě, některé zase přísahají, že čaj je v tomto ohledu lepší. Množství článků na internetu vás může zmást. Co vás tedy nakopne více – káva, anebo čaj?

Káva

Pokud se podíváme na složení tohoto nápoje, měl by vzhledem ke svému vysokému obsahu kofeinu vyhrát nad čajem. Obsah kofeinu v kávě je totiž vyšší než v čaji. Pokud potřebujete opravdu nakopnout a zahnat chuť ke spánku, bude se vám hodit vědět, že nesilnější káva na světě je Black Insomnia. Ta má dokonce 2x více kofeinu než espresso.

Kofein ale podle vědců není to jediné, na čem záleží. Roli zde totiž mohou hrát i psychologické jevy. Naše očekávání mohou také přispět k tomu, jak moc vzhůru se cítíme. Dále roli může hrát také, jak nám nápoj chutná a voní. To totiž probudí naše smysly.

Vědci zjistili, že ačkoli čaj i káva dokážou nabudit podobně, lidem, kteří pijou kávu, se večer usíná hůře. Pro kvalitnější spánek byste neměli pít kávu v odpoledních hodinách.

Káva i čaj dokáží chránit zdraví vašeho srdce. Káva to však dokáže o něco lépe. Existují také důkazy, že pravidelné pití kávy několikrát denně může pomáhat předejít vyvinutí cukrovky a také vás dokonce chránit před vyvinutím deprese.

Čaj

Možná to zní nelogicky, ale čaj vás dokáže probudit skoro tak moc jako káva. Výhoda pití čaje je, že čaj neobsahuje tolik kofeinu, jako káva, ale přesto vás dostatečně nakopne. A jelikož nedostanete tolik energie, jako při pití kávy, neucítíte, když vám odpoledne množství kofeinu v těle klesne.

Je známo, že jak zelený, tak černý čaj obsahují kofein. Zelený čaj však obsahuje méně kofeinu, než černý čaj. Oba čaje obsahují spousty antioxidantů a můžou pomáhat chránit zdraví vašeho srdce a dokonce chránit před vyvinutím určitých druhů rakoviny. Stejně jako káva vás také čaj může pomáhat chránit před cukrovkou.

Lidem, kteří pijou přes den čaj, se díky nižšímu množsví kofeinu večer usíná lépe. Pokud chcete přes den pít nápoj s obsahem kofeinu, ale přesto mít kvalitní spánek, čaj je skvělá volba. Existují také důkazy toho, že čaj dokáže zklidnit nervy.

Ti, kteří pravidelně pijí čaj, totiž prokazují klidnější psychologické reakce při stresových situacích. Pití 3 šálků denně může také velmi snížit vaše šance na vyvinutí deprese.

Pití čaje může mít také pozitivní dopad na zdraví vašich zubů. Zahraniční studie totiž prokázaly, že pití čaje může zabránit tvoření zubních kazů. Pokud však nechcete mít po letech pití čaje nažloutlé zuby, možná byste měli sáhnout raději po kávě.

Oba nápoje v sobě mají látky, které mohou zapříčinit zažloutlé zuby, káva jich však má kupodivu méně.

Co si tedy vybrat?

Je to remíza. Oba nápoje mají své pro a proti a záleží vlastně jen na vás, který nápoj preferujete. A ať už si vyberete jakýkoli z těchto nápojů, oba mohou redukovat váš risk na vyvinutí cukrovky.

Čaj má podobné pozitivní účinky jako káva, ale méně těch negativních. Pokud se chcete dobře starat o své zdraví a vybrat si nápoj, který je pro vás objektivně lepší, musíme doporučit čaj. Pokud však potřebujete opravdu nakopnout, bude pro vás dobrá volba káva.

Read more

Local News