Jste také herní závislák?

Share

Škola, práce, nákupy. Pořád jsme obklopeni nějakými povinnostmi a starostmi. Je velice uspěchaná doba a to způsobuje stres, nervozitu a často stále více lidí trpí depresemi. Proto je doporučované nějaké rozptýlení. Měli bychom si najít čas na zábavu, která je u každého člověka jiná. Kino, sport, četba, posezení v hospodě, samozřejmě televize. Nejvíce si však (hlavně mladí) lidé zábavu představují sezením u počítače.

Na počítače a různé herní konzole je spousta her, ať už jsou to strategie, střílečky či poučné hry, které nás můžou skvěle pobavit a rozptýlit. Je to dobrý způsob odreagování se. Některé firmy dokonce vymezují prostor i čas svým zaměstnancům, aby si během pracovní doby zahráli nějakou hru a tím si odpočinuli od práce. Díky takové pauze jsou pak lepší pracovní výkony. Hrozí však nebezpečí, kdy může dojít k přehnané tužbě po hraní – herní šílenství.

Pokud si chceme zahrát nějakou hru, měli bychom si stanovit čas, který na ni máme. Jde o to, aby nás odreagovala a ne, aby nás nutila trávit u ní celý náš volný čas. Musíme si uvědomit, že hraním nikomu ani sobě nepomůžeme.  V podstatě se jedná o ztrátu času.

Spousta lidí tím zabíjí svůj volný čas a nedochází jim, že kvůli tomu přichází o čas s přáteli a rodinou. Pak se může stát, že dotyčnému hráči nakonec zbydou jenom hry.

Ztráta identity

Spousta lidí, hlavně mladých, si v hrách najdou svůj svět. Hrají hru a začnou přemýšlet nad tím, že takhle by to lepší a takhle by chtěli žít. O vymyšlené figurce pak uvažují jako o skutečné osobě s pocity a potřebami. Bohužel se také stává, že spousta lidí, kteří jsou ve skutečném světě outsidery, se do hry velice vžijí. Ztotožňují se s vymyšlenou postavou. U her, kde je to možné, si postavu vytváří, tak aby se sami sobě podobali.  V těchto případech jde už o nemoc – Člověk si přeje žít v herním světě a na ten skutečný zapomíná. V tomto případě už je opravdu nutné zakročit, není to v pořádku a je potřeba vyhledat odbornou pomoc.

Jsou i případy, kdy si dítě ublížilo, kvůli tomu, že nerozeznalo skutečný svět. Dávejte si tedy pozor nejen na sebe, ale kontrolujte také své děti. U dětí se tento problém vyskytuje nejvíce, jelikož se teprve vyvíjejí.

Znaky herního šílenství:

  • Trávit veškerý čas u hry
  • Dávat předost hře před přáteli, rodinou, prací, školou
  • Ztotožnit se s herní postavou
  • Přemýšlet nad postavou jako by byla reálná
  • Půjčovat si kvůli hře peníze

Většina z nás si po přečtení řekne, že tohle je extrém a že to stává jiným. Faktem však je, že to stává. Důležité je tedy uvědomit si, že hra nás má pouze pobavit.

Read more

Local News