Jsme originální, nebo jenom krademe nápady?

Share

Velmi často čteme mezi komentáři laiků pod nějakým uměleckým dílem: „To už jsem někde viděl!” Nebo: „Kopírujete jiné!! Tenhle nápad už tady jednou byl!!” Zamysleme se nad tím, zda je vůbec možné vymyslet něco zcela nového. Je kopírování špatné? Jak kopírovat správně?

Kopírujte to, co milujete

Není možné vymyslet něco zcela originálního, ale do všeho je možné dát vlastní JÁ. Začněte tím, že obejmete své vzory. Inspirujte se vším, čím jste okouzleni. Hltejte knížky, obrazy, filmy, hudbu, fotky, básně, architekturu. Všechno co vás obklopuje. Vyberte si to, co k vám promlouvá a potom začněte kopírovat. Nebude se jednat o plagiátorství, ale o soukromý nácvik. Slavní malíři začínali tak, že překreslovali díla starých mistrů. Beatles hráli písně jiných interpretů, než začali mít velké hity. Tyto dnešní legendy se nezaměřovaly jen na jednoho umělce. Spisovatel Wilson Mizner řekl: „Kopírování od jednoho člověka je plagiátorství, od mnoha lidí je to studium.”

Nahlédněte do hlavy mistrům

V další fázi se snažte nahlédnout do hlavy svým idolům. Nenapodobujte styl, ale myšlení ukryté za ním. Zastavte se! Přemýšlejte! Potom z vás vypadne více než mizerná kopie. V poslední fázi už budete muset vystoupit ze stínu svých umělců. Teprve potom se stanete opravdovou hvězdou.

Kolik Potterů vlastně je?

Do Googlu jsem napsal jen tato tři slova: „Rowlingová ukradla nápad.” Překvapilo mě, kolik se na mě vyvalilo článku, které vykřikují do světa, že autorka Harryho Pottera napsala plagiát. Čaroděj Willy spisovatele Adriana Jacobse je údajně až příliš podobný chlapci s jizvou. Šlo o plagiátorství? Autorka tvrdí: „Knihu od Jacobse jsem nikdy nečetla.”

Ctrl + C a Ctrl + V?

Jak už bylo napsáno, kopírování nemusí být vždy špatné. Kopírujeme své rodiče, když se narodíme, ale jednou už musíme ukázat svou vlastní osobnost. Stejným způsobem postupujte, pokud se chcete stát velkým umělcem, nebo nechcete být osočeni z plagiátorství.

 

„Co je to originalita?

Neodhalené opisování.”

William Ralph Inge

Read more

Local News