Jídla, která jste si mysleli, že jsou zdravá

Share

Budování svalů a hubnutí je z velké části založeno na správné stravě. Dodržujete dietu, cvičíte a nevidíte výsledky? Možná je to ostatními jídly, které jíte a přitom nevíte, že jsou nezdravé.

1. Cereálie k snídani

Cereálie jsou označovány a obecně vnímány jako zdravé jídlo, které se doporučuje pro hubnutí. Přečtěte si pozorně složení na každé krabici. Většina těchto cereálií totiž obsahuje velké množství cukru a vitamíny jsou často založené na chemii.

Raději zkuste alternativu zdravé snídaně.

2. Müsli

Müsli se skládá z ovse a oříšků. Vše je ale spojeno velkou dávkou lepivého cukru. Některé tyčinky dokonce obsahují čokoládové kousky, dělající z nich spíše sladkost, než zdravou pochoutku.

3. Jogurt s ovocem na dně

Bez tuku neznamená zdravé. Na etiketě si můžeme všimnout spousty přidaného cukru, kukuřičného sirupu a umělých sladidel. Alternativa může být například čistý bílý neslazený jogurt. Ovoce si do něj můžete přidat sami.

4. Rohlíky, housky a jiné bílé pečivo

Ano, chutnají dobře, ale jak už asi víme, nejsou zase tak zdravé. Obyčejný rohlík má energetickou hodnotu 640 kJ, je tedy hodně energeticky bohatý. Obsah tuku se pohybuje okolo pěti procent, přičemž rohlík má průměrnou váhu 45 g.

5. Sendviče

Sendviče jsou někdy označeny jako „fitness“ nebo „light“. Přitom mají velký obsah cukru, málo zeleniny a proteinů. Také jsou většinou dělány z bílého pečiva. A o čerstvosti by se dalo dlouze spekulovat. Raději si udělejte vlastní sendvič.

6. Ovocný džus

Často vidíme na obalech „Bez přidaného cukru“. Cukr se přidávat ani nemusí, protože ovoce samo o sobě ho má dost. Sklenička džusu může obsahovat až 38 g cukru (z celkových 225 g). Přebytek fruktózy má za následek zvýšení obezity, špatný cholesterol atd.

7. Sportovní energy drinky

Mají dodat energii, což také dokážou, ale pouze na chvíli. Vysoký obsah cukru, nebo umělých sladidel není pro tělo příliš dobrý.

8. Fastfoodové saláty

Samotný zeleninový obsah je v pořádku, co je špatně, je majonéza, kterou je celý salát zalit. Někdy je lepší si dát dvojitý cheeseburger, než asijský zeleninový salát.

Read more

Local News