Jaký vliv má světlo na správný spánek?

Share

Usínáte poslední dobou čím dál později a čím dál hůře? Trávíte před uložením se do postele minimálně hodinu scrollováním na sociálních sítích? Spíte s nezataženými závěsy nebo dokonce za svitu lampičky stojící na stole hned vedle dveří s nerezovými klikami? Strach ze tmy stranou – podobné návyky opravdu mohou stát za zhoršeným spánkem a neustálou únavou přes den, kterou budete pociťovat nejen při vytahování pošty z poštovních schránek.

Jaké světlo má nejhorší vliv na spánek

Existuje více druhů světla, v souvislosti s mobily a všudypřítomnými displeji se ale poslední dobou hovoří o tzv. modrém světle. Bohužel tělo neumí rozpoznat, kdy je ho moc. Vy ale můžete významně ovlivnit, na jak dlouho, a především v jakých hodinách se mu vystavíte. Přes den totiž modré světlo nepředstavuje až takový problém, horší je to v noci.

Bohužel také nestačí pouze vypnout telefon. Také vaše světla doma obsahují různou úroveň modrého světla a někdy stačí vyměnit žárovku za tu pro tělo šetrnější, tedy s lepším barevným spektrem. Umístění je také důležité, hodně pomůže, pokud večer svítíte pod úrovní hlavy.

Jak si zařídit lepší spánek

Každé tělo má něco jako vlastní systém vnitřních hodin, říká se tomu také cirkadiánní rytmus. Znamená to, že tělo si indikuje, kdy vstávat a kdy jít spát, právě mimo jiné podle množství okolního světla či přijímané potravy. V noci epifýza v mozku produkuje největší množství melatoninu – hormonu noci, který reguluje spánkové rytmy a pomáhá s usínáním. Modré světlo právě tvorbu tohoto hormonu utlumuje.

Nejlepší je proto spát v úplné tmě a minimálně dvě hodiny před usnutím se již nevystavovat ostrému světlu – zvolit tlumené osvětlení a vyhýbat se obrazovkám počítače a mobilu. Pokud se toho před spaním nechcete vzdát, nemalý vliv na usínání může mít už jen zvolení tmavého režimu obrazovky, který přebarví displej na černo.

Read more

Local News