Jaké základní povinnosti musí plnit zaměstnavatel v oblasti bezpečnosti práce?

Share

Ochrana vašich zaměstnanců při výkonu jejich povolání je vaší přímou povinností zahrnující velké množství postupů. Vyznat se v nich může být občas velmi matoucí, takže se rozhodně hodí se neustále v této oblasti vzdělávat a nechat si pomoci od profesionálů. Na jaké nejzákladnější oblasti si musíte rozhodně dávat pečlivý pozor?

Prevence všech rizik je základem

Prvním a velmi důležitým krokem je přirozeně adekvátní uzpůsobení vašeho pracoviště i všech věcí v něm zahrnutých. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v sobě zahrnuje neustálou identifikaci případných rizik a jejich okamžité odstraňování. Tento postup je přesně identifikován podle počtu zaměstnanců ve vaší firmě. Do 25 zaměstnanců můžete prevenci provádět sami, pokud máte dostatečné znalosti k tomu určené. Počet 26 až 500 podřízených vyžaduje již od zaměstnavatele odbornou způsobilost k těmto úkonům, nebo najmutí profesionálů z oboru. Nad 500 osob již musíte spoléhat pouze na odborníky z oblasti BOZP.

Vedení řádné dokumentace

Veškeré skutečnosti týkající se bezpečnosti musí být řádně zaznamenány v důsledné dokumentaci. Do ní se většinou píší skutečnosti ohledně školení, úrazů, kontrol, identifikaci rizik, pracovních pomůcek, strojů a tak dále. Správně vyplněné údaje vás mohou v budoucnosti zachránit před nepříjemnostmi.

Pravidelné školení

Tato činnost musí být prováděna při nástupu nového zaměstnance do vaší firmy, při změnách pracovních podmínek zaměstnanců a samozřejmě nezapomínejte také na periodické školení dané zákonem. Firemní vzdělávání je určitě lepší nechat na ověřených profesionálech. Velkou výhodou dnešní doby je možnost si nechat zařídit i pohodlné online kurzy. Nebojte se, jelikož i tento druh školení je zákonem uznaný, pokud to je možné vzhledem k charakteristice pracovní pozice. Velmi solidní školení poskytuje známá firma PREVENT nabízející dvě školící platformy EDUNIO a INSTRUCTOR. Je schopna připravit vaše podřízené na bezpečný výkon jejich práce, ať už se jedná o kterékoliv odvětví.

Cyklická prohlídka vašeho pracoviště

Nejméně jednou ročně (ve zvláštních případech jednou za dva roky) jste povinni absolvovat prohlídku všech vašich pracovišť. Ta identifikuje, zdali je vaše BOZP a PO adekvátní a nedochází k jejich porušení.

Raději si nechte se vším pomoci

Nejlepším řešením je volba kvalitních odborníků z oboru. Ti za vás totiž zajistí úplně všechny oblasti, přičemž vám dodají maximální jistotu. Budete tak ochránění před zákonem a předejdete mnoha rizikovým situacím. Jedním z nejoblíbenějších poskytovatelů je firma PREVENT. Ta nabízí komplexní služby a téměř třicetileté zkušenosti. Zařídí za vás agendu, prohlídky, evidenci, školení a mnoho dalšího.

Read more

Local News