Jak na silové posilování

Share

Posilování je jednou z nejstarších sportovních disciplín. Legenda o Milu z Crotonu vypráví, že ve Starověkém Řecku nosil děti na zádech, dokud nedospěli.

Čtěte celý náš speciál o posilování.

Dnes už děti k posilování nepotřebujeme. Odhodlání, které měl Milo je ale potřeba. Tento článek vám přiblíží silové posilování, jeho výhody a jak začít.

Co je silové posilování?

Silové posilování je cvičení, při kterém je cílem zvýšení fyzické síly. Existují dva druhy síly.

  • Relativní síla. Gymnasti nebo horolezci potřebují obrovskou sílu. Pro ně je ale tělesný objem negativním faktorem, ztěžuje jim jejich sport. Takový typ posilování je založen na zvyšování síly s kontrolou přijatých a vydaných kalorií.
  • Absolutní síla. Kulturisté a olympijští vzpěrači se mohou s klidem dostat na 130kg. Větší masa svalů znamená větší sílu. Absolutní posilování je posilování bez ohledu na váhu.

Rozdíl je také v genetické výbavě. Svaly lépe nabírají menší lidé. U vyšších se zase nárůst objemu tolik neprojevuje, jejich síla je však srovnatelná.

Výhody silového posilování

2-3 generace zpátky nebyly posilovny zase tak výnosným podnikem. Lidé dělali manuální práci a po večerech byli rádi, že si sednou ke stolu a přečtou si knihu. Dnes je to obráceně, celý den sedíme za psacím stolem a po večerech chodíme do posiloven. Čeho tedy chceme dosáhnout?

  • Nabýt svaly. Posilováním zvýšíte svou sílu, jako vedlejší produkt (u některých ten hlavní) je nabytí objemu svalů.
  • Spálit tuk. Posilování spaluje kalorie, držte svůj metabolismus pod vysoce střeženou dietou a ujasněte si, jestli chcete přibrat, nebo zhubnout.
  • Zlepšit zdraví. Posilování zvyšuje vytrvalost, odolnost a úroveň testosteronu. Cvičení posiluje vaše klouby, snižuje cholesterol a zlepšuje spánek. Obecně tedy vede ke zdravějšímu tělu a lepšímu životnímu stylu.
  • Utvořit charakter. Silové posilování vás učí vytrvalosti, sebeovládání, odpovědnosti a buduje sebevědomí. Pokud totiž vypadáme dobře, tak se i dobře cítíme.

Typy silového tréninku

Existuje řada metod, jak posilovat a zvyšovat sílu. Obecný přehled je shrnut v několika bodech…

  • Zvedání váhy. Činky jsou nejjednodušší metodou nabírání svalů a síly. Začněte zlehka, rozehřejte si svaly s menší váhou. Při větší zátěži se soustřeďte na správnou techniku a přidávejte systematicky váhu. Čím více váhy na tyči, tím více síly dostanete.
  • Tělo jako odpor. Použijte tělo jako závaží. Dělejte shyby na hrazdě, kliky, sklapovačky, dřepy.
  • Stroje. Na strojích je výhoda možnosti nastavení závaží. Nutí vás také k jednotnému pohybu. Pokud se na stroji pohybujete špatně a máte naloženo, riskujete zranění.

 

Read more

Local News