Investice do drahých kovů se vyplatí zejména v době inflace

Share

V současné době stále slyšíme o rostoucí nebo alespoň příliš vysoké inflaci. Inflačním cílem ČNB (Česká národní banka) je udržet inflaci na úrovni pod 2 %. To se ale vzhledem k politickým i ekonomickým událostem poslední doby bohužel nedaří dosáhnout. A inflace tak stoupá až do dvouciferného čísla. ČNB má určité nástroje, kterými může inflaci snižovat (například zvyšováním úrokových sazeb), ty ale fungují až s časovým odstupem. Může trvat 12 až 18 měsíců, než se opatření vydané ČNB skutečně projeví na trhu.

Ochrana úspor

Lidé, kteří mají naspořenou určitou částku peněz, záhy zjistí, že jim z nich inflace určitou část ukousla. Jinými slovy – za stejný objem peněz si pořídíte méně. Například za 10 Kč jsme si mohli v roce 2021 pořídit 5 rohlíků, v roce 2022 už jen 4. Když je vysoká inflace lidé investují do takových komodit, které jsou nízko rizikové, stabilní a rostoucí v dlouhodobém horizontu. Investiční stříbro nebo investiční zlato jsou tak velmi populárními volbami v časech nejistoty.

Hodnota drahých kovů v čase

Drahé kovy si neumíme uměle vyrobit tak, jako peníze. Protože nejsou v neomezeném množství a jejich poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku, cena drahých kovů neustále roste. Například spotřeba stříbra dlouhodobě převyšuje těžbu, takže k vytěžení stříbra (pokud to půjde stejným tempem) může dojít už za 20 let. A to je faktor, který jeho hodnotu zvyšuje.

Proč investovat do drahých kovů

Investice do drahých kovů je takovou jistotou, která ochrání vaše úspory před inflací. Nemůžete ale očekávat příliš vysoký zisk. To je ale vyváženo tím, že drahé kovy, jako je zlato nebo stříbro, jsou bezpečným uchovatelem hodnot. Do drahých kovů se často investuje v dobách nejistoty, kdy je vysoká inflace nebo nestabilní trh. Navíc je investice do drahých kovů vysoce likvidní, což znamená, že když budete chtít získat investované peníze prodejem zpět, může se vám to podařit již za několik desítek hodin.

Read more

Local News