Golf není jenom pro snoby, začít můžete i vy

Share

Přestože býval považován za hru pro elitu, v současné době si získává obrovskou popularitu a počet hráčů na celém světě roste. Hovoří se až o 60 milionech hráčů z celého světa. Golf je sport, pro který je typické to, že se hraje ve venkovním prostředí. Jednoduše řečeno jde o to, že hráč nebo malá skupina lidí hraje malým golfovým míčem do jamky pomocí hole. Přesněji řečeno golfová hra spočívá v hraní míčem holí z odpaliště do jamky a to buď jednou, nebo více postupnými ranami, tak aby nedošlo k porušení pravidel. Golf patří mezi olympijské sporty, poprvé byl zařazen do programu letních olympijských her roku 1900 v Paříži, a zůstal i na letních olympijských hrách 1904 v St. Louis. Znovu by se měl na programu letních olympijských her objevit v roce 2016 v Rio de Janeiro.

Historie golfu

Jako každý sport, tak i golf má svou minulost, která zasahuje až do starého Říma. Tehdy se hra jmenovala paganika. Staří Římané se pomocí hole trefovali do míčku a někteří historici ji proto považují za předchůdce golfu. Později skotští pastevci odpalovali kameny na přírodních hřištích, dráhami jim byly králičí stezky a snažili se trefit do jamky. Právě zde se zrodil golf. Sportovní historikové jeho prvopočátky datují už kolem roku 1400.

Jak začít s golfem?

Golf je velice poutavá a motivující hra, která vypadá na první pohled jednodušeji, než je tomu ve skutečnosti. Základním předpokladem pro úspěšnou hru je správné držení hole, přesné odpálení míčku a především perfektní znalost pravidel pro pohyb na hřišti. Mnozí si myslí, že golf je jen pro bohaté, pravda je taková, že je srovnatelný s jinými sezónními sporty, jako je například lyžování. Investujete do výbavy a poté platíte za členství a vstupenky na hřiště. Pro začátek Vám stačí ke hře obyčejné tenisky, které budou dostatečně pohodlné, stejně tak i oblečení, nejčastěji kraťasy a tričko s límečkem, pokud chcete být styloví. Jako začátečník budete nejprve chodit na driving range, což je v doslovném překladu cvičná louka. Je to místo, kam chodí jak začátečníci, tak i zkušení golfisté trénovat správný švih. Největší driving range se nachází na Rohanském ostrově v centru Prahy.

Golfové hřiště

Golfové hřiště se nejčastěji skládá z 9 nebo 18 jamek. Slovo jamka má v tomto případě dvojí význam. Může to být skutečná díra v zemi, do které se odpaluje míček nebo část hřiště od daného odpaliště až k jemu příslušnému greenu, na kterém je vyvrtána jamka. Na jednotlivých jamkách bývají rozmístěny různé překážky, například písečná nebo vodní. V překážkách platí zvláštní pravidla, která ztíží hru.

Golfové rekordy

Touhou překonávat rekordy jsou posedlí také golfisté. Guinnesova kniha rekordů zaznamenává nejnižší skóre, kterého kdy bylo dosaženo při oficiální soutěži a to při amatérském turnaji Premier Invitational na hřišti Longview v Texasu a bylo to jen těžko uvěřitelných 55 ran. Zahrál to Homero Blancas. Jen pro upřesnění, průměrný hráč odpálí za hodinu přibližně 100 míčků. Naopak Američan Nigel Mangan jich zvládl během šedesáti minut odehrát 840. Odpalovat jednu ránu za druhou vydržel neuvěřitelných 12 hodin a spotřeboval k tomu dohromady 7 721 míčků. 

Read more

Local News