Finanční vzdělání od Roberta T. Kiyosakiho

Share

Osmého dubna roku 1947 se Robert Toru Kiyosaki narodil do rodiny havajského učitele s japonskými předky. Nikdo nevěděl, jaké úspěchy a prohry před sebou tento malý chlapec má. Nikdo ani netušil, že změní život milionům lidí. V průběhu let z něj začal vyrůstat investor, podnikatel a spisovatel.

Životopis

V díle „Bohatý táta, chudý táta“ se odráží Robertovo mládí a zkušenosti spojené s městečkem Hilo, kde vyrůstal. Zde také potkal svého celoživotního přítele Mika. Ten měl otce začínajícího podnikatele, který je už jako malé zasvěcoval do tajů podnikání, investic a úspěchu. Jeho pravý otec, Ralph H. Kiyosaki (1919-1991), mezitím šplhal ve své kariéře nahoru. Bohužel jeho kandidatura na víceguvernéra státu Havaj vedla k jeho pádu.

Po dokončení středoškolského studia na Hilo High School se přihlásil na U.S. Marine Merchant Academy (Obchodní námořní akademie) v New Yorku, kterou dodělal v roce 1969. Ve válce ve Vietnamu sloužil u US Marine Corps (Námořní pěchota Spojených států) jako bojový pilot helikoptéry. Obdržel i letecké vyznamenání a v roce 1974 svou službu ukončil. Zde si vydělal dost prvotního kapitálu pro své podnikání. Po návratu domů pracoval ve firmě Xerox Corporation, u které prodával kopírky.

TIP: Pomoc s podnikatelským plánem

Zaměstnán byl pouze nezbytnou dobu, aby se naučil, jak funguje trh a jak dobře prodávat. Jeho přítel Mike si mezitín s pomocí otce vybudoval společnost a mohl se chlubit příjmem přes jeden milion dolarů. Robert se tedy také pustil do boje o svou „finanční svobodu“ a v roce 1977 si založil svou první firmu na výrobu nylonových peněženek na suchý zip pro surfaře. Na trhu to byla novinka, proto se mu zprvu dařilo dobře a rychle přišel k bohatství. Ale známé pořekadlo praví: „Rychle nabyl, rychle pozbyl.“ To platilo i pro Roberta a jeho firma zkrachovala. Následoval ještě jeden podnikatelský záměr, který bohužel také nedopadl dobře. Zašlo to dokonce tak daleko, že Robert se svojí ženou Kim museli spát tři týdny ve staré Toyotě.

„Člověk není poražen, je-li sražen k zemi. Poražený bude jen když na té zemi zůstane.” (Zig Ziglar)

Začal tedy znovu od nuly a v roce 1985 založil vzdělávací společnost Cashflow Technologies, Inc, která učila desítky tisíc studentů na celém světě podnikání a investování. V roce 1994 svůj podnik prodal a ve 47 letech odešel do důchodu. Pasivní příjem tehdy díky investicím do nemovitostí třikrát převyšoval jeho výdaje. Během „důchodu“ vydat i svou první knihu „Bohatý táta, chudý táta“, která měla radit lidem s jejich finančním zdravým. Bohužel jeho výtisky odmítli všichni knihkupci a zdálo se, že neprodá ani jednu knihu. Jeho dobrý přítel mu nabídl, že mu titul vystaví na své čerpací pumpě ve výloze. Zklamaný Robert svolil. Ale tehdy se vše otočilo. Někdo totiž knihu koupil a dal ji přečíst největšímu leaderovy největší společnosti síťového marketingu na světě. Právě díky Dexterovi Yagerovi, který vlastní Amway, se Robertovy tituly staly téměř nejprodávanějšími knihami vůbec.

Tím se z něj stal klíčový propagátor síťového marketingu a firmy Amway.

Kim Kiyosaki

Kim už v pětadvaceti letech řídila v Honolulu časopis pro podnikatele. Zanedlouho potom se projevil její podnikatelský duch a založila si oděvní firmu s národní distribucí. Po uvedení firmy na trh se Kim stala obchodní partnerkou Roberta Kiyosakiho ve firmě, která vyučovala podnikatelské dovednosti po celém světě. Jejich byznys se rozběhl a společnost se rozrostla na 11 center v 7 zemích, která pořádají obchodní semináře pro desetitisíce účastníků. Kim a Robert se vzali v roce 1984. Později se vrhla do nemovitostí. Koupila si svůj první dvou pokojový byt v Portlandu, stát Oregon a začala ho pronajímat.

Dnes její realitní kancelář kupuje, prodává a řídí majetek v hodnotách milionů dolarů.

Nejznámější tituly

  • Bohatý táta, chudý táta (1997)
  • Cashflow Kvadrant (2000)
  • Bohatý táta radí, jak investovat (2000)
  • Bohaté dítě chytré dítě (2001)
  • Do důchodu mladý a bohatý (2001)
  • Proroctví (2002)
  • Škola byznysu (2003)
  • Kam se poděly mé peníze (2004)
  • Proč chceme, abyste byli bohatí (spoluautor Donald J. Trump) (2007)
  • Zvyšte své finanční IQ – Starejte se o své peníze lépe (2008)

Další články na toto téma

Bohatý táta, chudý táta

Cashflow kvadrant Roberta T. Kiysakiho

Read more

Local News