Doplňky výživy při posilování

Share

Pokud jste se rozhodli posilovat, a chcete tuto činnost začít brát opravdu vážně, měli by jste vědět že jedním z nejdůležitějších elementů při snaze docílit pěkné postavy je strava. Někteří odborníci tvrdí, že strava tvoří až 70% úspěchu při samotném posilování, proto by jste se měli také zaměřit na svůj jídelníček a upravit ho přesně podle svých potřeb. Jednou z částí takového jídelníčku jsou i doplňky stravy při posilování. Důležité je zde slovo doplněk, nikoliv náhrada! My si nyní o těchto doplňcích něco povíme a řekneme si jestli má smysl je vůbec kupovat.

V okruhu lidí, co pracují na svém těle existují dva pohledy na doplňky. Ten první je, že se jedná o něco chemického a tudíž i nezdravého, ten druhý se zase přiklání k rčení čím více tím lépe. Samozřejmě jak tomu tak bývá, ideální je zlatá střední cesta. Nejlepší je mít pevný základ ve stravě a doplňky si pouze vypomáhat a dodávat mu živiny, které nejste schopni tělu dodat v požadovaném množství. Takovým příkladem může být doplnění energie po tréninku, kdy se látky obsažené v doplňku srychleji vstřebají a tělu tak i rychleji prospějí. To samé platí i o pomoci organismu, kdy přiznejme si to, je pro žaludek opravdu náročné zpracovávat 6-8 pevných jídel denně. Další důležitou věcí kterou je třeba vědět je, že doplňky nezpůsobují zázračné rychlé změny. Vždy bude nejvíce záležet na pravidelném režimu základní stravy a ne na jednom šejku čehosi, ten svaly nedělá. Je tedy vždy vhodné podívat se na svůj sestavený jídelníček a podle potřeby doplnit potřebné látky

Protein
Samotný protein funguje jako doplněk bílkovin. Je ho tedy vhodné zvolit pokud je příjem bílkoviny za den nedostatečný. Průměr příjmu bílkoviny za den je 2g na 1kg pro muže a 1,5g pro ženu. U syrovátkového proteinu je vždy vhodné kombinovat protein s kaseinem (ten obsahuje tvaroh) a vaječnými bílkovinami.

Gainer
U tohoto doplňku by se to nemělo přehánět. Je vhodný spíše po tréninku v omezeném množství, nebo pro sportovce s vysokou celodenní zátěží a rychlím metabolismem. Sacharidy je vždy lepší doplňovat běžnou stravou.

Kloubní výživa
Kloubní výživa by se neměla podceňovat, ale také ne přeceňovat. Proto je vhodné zařadit tento doplněk, u těch kteří cvičí opravdu pravidelně, tak dvakrát do roka krátkou například měsíční kůrou.

Read more

Local News