Deset nejzajímavějších bájných zvířat Evropy

Share

Nejděsivější a zároveň nejzajímavější bájná zvířata, která skutečně mohla existovat nebo žít jen v legendách. Že jsou to jen tvorové jako Čipekve nebo Yetti? Omyl, spoustu takových mýtů existuje i v rámci Evropy, pojďme se jim trochu podívat na zoubek!

1. Kelpie

kun

Skotskými vřesovištěmi v dávné minulosti prosvištěla legenda o bájném koni Kelpiem, jenž žil v tamních jezerech a řekách. Údajně plnil funkci našeho vodníka, mohl totiž stáhnout lidi pod vodu a sežrat je. Pověst o podobném zvířeti je přitom severskou specialitou, na Islandu totiž prý žilo podobné zvíře, které tamní obyvatelé nazývali Nykur, v Irsku je zase tento mystický jezerní kůň znám pod názvem Phooka. Zajímavé je určitě i to, že „Lochnesska“ bývá popisována podobně jako právě Kelpie.

2. Tatzelwurm

drak

Tatzelwurm byl podle vyprávění alpských horalů metr až dva dlouhý drak, který byl zodpovědný za ztrátu jejich milovaných domácích mazlíčků. Toto legendami opředené zvíře je známé pod různými názvy v horských oblastech Švýcarska, Itálie i Rakouska a několikrát prý bylo spatřeno i během posledních několika let. Vzdáleně připomínalo ještěrku či snad krokodýla…

3. Bazilišek

Tato bytost se vyskytovala údajně i v antickém světě, lidé se jí báli nejen v Evropě, ale také na severu Afriky. Mělo jít o křížence hada, kohouta, netopýra a snad i nějakých dalších jiných zvířat, která se vylíhla z vajec, jež vyseděla ropucha. Kromě toho byl nebezpečný i tím, že byl jedovatý a s neskrývanou radostí prý takto pobíjel četné ptačí letky.

bazilisek

V roce 1474 ve švýcarské Basileji byl podle očitých svědků spatřen kohout, který se pokoušel vysedět vejce a byl bez soudu za tuto bezostyšnost popraven. Poslední zpráva o pozorování živého baziliška pochází z Polska ze 16. století, pak se toto zvíře vytratilo zřejmě navždy z dějin a žije už jen díky naší pověsti o knížeti Bruncvíkovi, jenž jej s pomocí svého přítele lva dokázal porazit.

4. Black Shuck

pes-cerny

Black Shuck, nebo též v doslovném překladu „černá skořápka“, byl název užívaný pro psího ducha, který se toulal po anglickém venkově v 16. století a občas jej bylo možné spatřit i v pozdějších staletích. Bylo to obrovské zvíře s černou srstí a červenýma či zelenýma očima (některé zprávy hovoří i o třetím oku uprostřed čela), která vzbuzovala hrůzu už jen při pouhém pohledu. Zachytit pohled takového psa nebylo zrovna žádoucí, měli jsme totiž poté údajně do roka a do dne odejít z tohoto světa.

Black Shuck byl velkou inspirací pro Arthura Conana Doylea a jeho román o psu baskervillském.

5. Wolpertinger

kralik

Wolpertinger je vlastně přízrakem, který kombinuje několik různých druhů zvěře do jednoho, popisován je často jako králík či veverka s parohy nebo křídly, spatřen byl údajně na několika různých místech v Bavorsku.

Docela zajímavá hříčka přírody, co říkáte?

6. Strigoi

upir

Strigoiové jsou rumunští vampýři. Jsou nesmrtelní a rekrutují se z osob, které zemřely beze sňatku nebo v obrovském zármutku a chtěli to zkrátka té zlé lidské společnosti vrátit. Obvykle měli podle popisů očitých svědků červené vlasy, jasně modré oči a dvě různá srdce. Mohli se stát i neviditelnými nebo přejít do zvířecí formy a upíjet spícím obětem jejich krev. Jak se jich zbavit? Klasicky pomocí česneku nebo probodnutím srdce dřevěným kůlem. Bát se jich mohli lidé jen v noci, nesnášeli totiž denní světlo.

Existovalo také magické víno, jehož pití znamenalo šestitýdenní nedotknutelnost před útokem Strigoiů.

7. Loup Garou

vlkodlak

Loup Garou byl vlastně francouzská forma vlkodlaka, mohl se totiž proměnit z člověka na vlka a zpět, kdykoliv se mu zachtělo a byl pod vlivem měsíčních fází. Legenda o tomto zvířeti se objevila i v Louisianě, která patřila původně pod francouzskou správu, zde se vžil název Rougarou.

8. Fear Liath

vysoky

Fear Liath byl název pro deset stop vysokého humanoida, který prý žil u úpatí druhé nejvyšší hory Skotska Ben MacDhui. Tento tvor často jitřil fantazii turistů, kteří jej sice nespatřili, ale údajně cítili jeho přítomnost. Poprvé byl viděn jistým Johnem Normanem Colliem v roce 1890 a naposledy byl spatřen zhruba o tři desítky let později.

9. Gjenganger

z-cloveka

Norský duch známý jako Gjenganger vzešel z člověka, který byl zavražděn či spáchal z různých důvodů sebevraždu. Měl tendenci mstít se všem živým bytostem tím, že je kousal do tváří a roznášel tak nejrůznější nakažlivé choroby. Gjengagner se objevuje také v dánské či švédské mytologii pod rozličnými názvy.

10. Banshee

baj

Banshee byla údajně osamocená dívka žijící v lesích dnešního Irska. Když se blížila smrt nějaké osoby, údajně byl slyšet její pronikavý jekot, který vešel až do legend, vzniklo i pořekadlo „ječet jako Banshee“. Legenda pravděpodobně vznikla díky ženám, které chodily plakat za drobnou úplatu na pohřeb cizího člověka, v naší tradici se pro ně vžil pojem „plačky“.

Přečtěte si také: 10 záhad, které vědci neumí vysvětlit

Read more

Local News