Co oslabuje vaši autoritu

Share

Jste na vedoucí pozici, máte však pocit, že si vás kolegové neváží tak, jak by měli? Nemají k vám, coby podřízení, respekt, který byste si přáli a zasluhovali? Možná, že za postoj k vám si můžete nevědomě sami. Je možné, že si autoritu sami snižujete- nevhodným způsobem komunikace. Zde je několik chybných příkladů z manažerské praxe.

Nejisté vyjádření

Autoritu snižuje nejistota a omluvy na začátku argumentace, rozhovoru. Např. Nevím jistě. Možná je to tak. Nejsem si jist. Nevěděl jsem. Nerad bych si vymýšlel. Moc tomu nerozumím.

Těmito větami shazujete sami sebe, dáváte všem kolem sebe najevo, že si nevěříte, že o sobě pochybujete.

Vyhněte se slovům se, ono, se to zařídí. Buďte více konkrétní, říkejte: „Já udělám, ty uděláš…“ Při slovech ono, se… se totiž nikdo necítí být osloven a tudíž ani vaším pokynem zavázán. A znáte českou povahu, proč bych dělal něco, co mi nebylo nakázáno.

Vycpávky

Pozor na slovní vycpávky. Viď, prostě, jako, takto, nicméně, v zásadě, zkrátka, rozumíme si? Ééééé, hm, ehmmm. Dále nepoužívejte slova: vždy, nikdy, stále, pořád. Přehnané zobecňování se opět nikoho netýká a hlavně velké množství těchto vycpávek působí velmi nekultivovaně. Stejně jako otázky Proč? Nač? Jak to? Utočíte tím na osobnost, důstojnost, člověk, kterého se ptáte, zažívá tíseň jako u výslechu. A má chuť říci vám: Protože proto! Pokud se tedy vyhnete otázkám PROČ, stane se rozhovor věcnější a konkrétnější.

Ano, ale…. Ano, nicméně….

Tyto slovní obraty neříkejte, popřete své úvodní tvrzení. V podstatě říkáte ANO a NE zároveň. Nahraďte ho spojkou A. Odpovědi doplňte, nepopírejte tvrzení sebe ani druhých.
Neříkejte „Dobře, ano“, když druhý říká něco s čím nesouhlasíte – řekněte raději: „Rozumím, chápu“.

Nedávejte nejisté otázky v závěru konverzace

Nebo vám se tento termín nehodí? Nelíbí se vám to? Myslíte, že neusmějeme? Co myslíte? Většinou zazdíte předchozí dohodnutou záležitost, tím, že opět znejistíte a zároveň máte k celé záležitosti z tohoto pohledu spíše negativní či rozporuplný pocit, což na vedoucí pozici nepůsobí zrovna nejlépe.

Read more

Local News