Co o vás prozradí vaše sny?

Share

Nevyprávějte o svých snech každému na potkání. Co všechno tím o sobě prozrazujete a co vše může i laik ze svých snů vyčíst?

Sen jako předzvěst nemoci

Už Aristoteles věděl, že sen může upozorňovat na počínající nemoc, jejíž příznaky jsme zatím během dne nestačili zaregistrovat. O vztahu snu k nemocem pojednává i řecký lékař Hippokrates v jednom ze svých spisů. Lékař by měl být schopen ze snů vyčíst počínající onemocnění. Ve snech se totiž umocňují tělesné dojmy, jeví se v nich mnohem intenzivnější, tudíž nás sen na nemoc může upozornit dřív než bdělá mysl.

Tyto sny, které upozorňují na nemoc, mívají charakteristický ráz. Jakou nemocí trpíte, takový charakter budou mít vaše sny. Nemoci srdce a plic navozují úzkostné sny. Lidé se srdeční chorobou mívají krátké děsivé sny o umírání, ze kterých se probouzí vyděšení k smrti. Lidé s plicní chorobou mívají sny o udušení či útěku. Lidi, kteří trpí nemocemi trávení, sní o konzumaci jídla a trávicích pochodech apod.

Sny pochopitelně také vypovídají o vašem psychickém stavu. Trpíte-li nějakou duševní chorobou, jako třeba fobií, nutkavými představami a bludy, může ji psycholog včas rozpoznat, pochopit a vyléčit, když vaše sny důkladně rozebere. Z toho vychází klasická psychoanalýza Sigmunda Freuda.

Sen a osobní historie

Freud také tvrdil, že citlivé informace o nás podávají také sny, které čerpají z našeho dětství. Nejranější dětství je období, na které si příliš nepamatujeme. V bdělém stavu si na některé věci nikdy nevzpomeneme, ale sen čerpá z našeho nevědomí, které nikdy nezapomíná. Traumata zde zasutá vyplouvají díky snům na povrch. Vyprávět o svých snech je proto jako dávat k dobru útržky ze svého životopisu.

Ne vždy umíme odhalit souvislost snového obsahu s naší životní historií, souvislost bývá totiž skrytá a sny mluví v prapodivných symbolech. Sen ale nepochybně čerpá z veškeré naší minulosti, ať už jde o historii pár dnů nazpět nebo dvacet let. Tyto vzpomínky se pak vynořují zcela nahodile, v různých kontextech a symbolech. Proto si můžete myslet, že s tím, co jste viděli ve snu, jste se v bdělosti nikdy nesetkali. Pak ale přijdete na to, že jste ve snu viděli a vybavili si něco, co bylo prostě jen nedostupné vašim vzpomínkám za bdění. Stačí se na tu věc zeptat lidí, kteří s ní mají co do činění, můžou vám pomoci si vzpomenout.

Sny o budoucnosti

Sny odhalují naši minulost, mají snad i schopnost ukazovat naši budoucnost? Moderní vědci takové otázky smetou ze stolu, ale možná se vám někdy stalo, že jste měli v noci sen, který se později vyplnil. Nebo vám sen ukázal cestu, jak se vyvarovat nějaké chybě. Otázka je, jestli to byla pravda nebo jen váš pocit.  

Lidé ve starověku věřili, že sny jsou vize, které nám vnukli bohové a démoni. Tvrdilo se, že sny nejsou bezvýznamné, a že dokonce věští budoucnost.  Sny se tehdy rozdělovaly do dvou skupin – na pravdivé a cenné sny (symbolické, vyžadující výklad), seslané bohem, aby spáče varovaly nebo mu prorokovaly budoucnost, a na neužitečné a klamné, které mají spáče zmást nebo mu přinést nějakou smůlu.

Sny každopádně vypráví o tom, co si přejeme a čeho se bojíme. Protože dokážeme ve snu zpětně interpretovat naše každodenní zkušenosti, může nás sen upozornit na věci, kterých jsme si v bdělosti nevšimli, a varovat nás tak před nebezpečím, které zůstávalo před námi v bdělém stavu skryté. Jestli je to práce ďábla nebo jen zvláštní schopnost snů, to posuďte sami.

Read more

Local News