Čeká tě zimní dovolená na horské chatě? Bez tohoto vybavení nepřežiješ!

Share

Jako každého chlapa i tebe na podzim a zimu chytá nutkání vyrazit do divočiny, pryč od moderních technologií, na horskou chatu?

Pokud se má tvá zimní dovolená na chatě vydařit, je třeba několik věcí na přežití, nebo spíš na pohodu. 

Tvá neletní dovolená nebude o wellnessu v alpském hotelu ani o jiném luxusu? Naopak, budeš štípat dřevo, brázdit kopce “po vlastních“ a užívat si samoty nebo romantické společnosti u krbu? Zde jsou ty nejdůležitější propriety, které na horské chatě budeš potřebovat.

Seznam vybavení na chatu

Ať už do hor vyrážíš sólo, či si s sebou bereš své nejbližší přátele a rodinu, platí, že bez několika věcí se pobyt ve vysokohorské chatě nedá zvládnout. Tedy vlastně dá, ale proč si to zbytečně ztěžovat, když to není nutné a těch pár maličkostí ani nic nestojí?

Aby ses mohl v rámci své podzimní či zimní dovolené naplno věnovat svým nápadům, koníčkům a přátelům, rozhodně by si měl zajistit následující:

  • teplo,
  • pohodlíčko,
  • něco dobrého (ještě lépe teplého, hodně vydatného a ve velkém množství – to víš na horách člověku vyhládne úplně jinak).

vybaveni-na-chatu-02

Teplo je otázka přežití

Jako první na seznamu máš zajištění tepla. Na horách je zásoba topiva a teplé oblečení otázkou přežití. Proto tomuto bodu věnuj plnou pozornost. Teplé ponožky a kvalitní větrovka je základ. Ale odpovědět by sis měl i na otázky:

Jak hodláš na chatě topit? Máš dostatek dřeva? Umíš vůbec dřevo naštípat a máš na to kondici? (To víš, posilovna je jedna věc, ale několika hodinová práce se sekyrou věc druhá).

V úvahu musíš vzít i to, že po celodenním pobytu venku, náročném tripu si bude chtít tvoje tělo, ale i tvá křehká společnost odpočinout. Zachumlat se do prošívané přikrývky a užívat si z postele skučící vítr, dechberoucí výhled za okny a ten klid. To je prostě horská klasika, bez níž to nebude ono.

Nákupní tip: Teplou přikrývku můžeš koupit v cenově výhodném setu 3 produktů (paměťový polštářek Silver, prošívaná přikrývka s výšivkou AML Silver a podložka na matraci)

vybaveni-na-chatu-01

S ženami je ta potíž, že i na horách čekají pohodlí. Splň její představy, nebo jeď raději sám. Foto: Pinterest

Jak připravit na horách vydatné jídlo?

Dostáváme se k jídlu. Ty by si možná těch několik dní zvládl na sušeném masu, ale věř, že ostatní (myslíme tím všechny ty manželky, přítelkyně, milenky) to tak jednoduše nevidí. Chtějí mít jistotu, že na horách nezemřou hlady, což v praxi znamená dobře zásobenou spižírnu.

Chceš-li pak získat titul Skvělého chlapa, mysli na to, že studená konzerva fazolí není to pravé ořechové. Není-li na chatě kuchyňské vybavení, přivez si ho do hor s sebou.

Tak například takový jednoplotýnkový indukční vařič je nepostradatelným pomocníkem při rychlé a bezpečné přípravě jídla. Rovněž je i snadno přenosný a také skladný.

Neváhej a sbal si ho. 

Aby ti vařič k něčemu byl, nezapomeň stejně tak na oválný pekáč na indukci. Je multifunkční a připravíš v něm všechno, od masa po zeleninu. Navíc se dobře čistí a nepřipaluje.

Read more

Local News