Bydlím pod Romy, je to katastrofa

Share

V současné době se neustále probírají případy rasismu vůči u nás žijící menšině – tedy vůči Romům. Ovšem co je na rasismu pravdy a z jaké strany rasismus skutečně útočí?

Přibývá rasismus?

Podle Evropských norem se situace kolem rasismu v ČR markantně zhoršila. Ovšem jaký je pravý důvod? Je to skutečně nesnášenlivost vůči romské rase, či barvě pleti, nebo nesnášenlivost vůči bordelu a krádežím?

(Celou tuto situaci popisuje zúčastněná paní P. vlastními slovy)

Neustálý hluk v baráku, rozbité dveře, zničený zvonek, rozbitá schránka

V panelovém domě bydlím již 8 let. Nedávno nad námi zemřela sousedka. V paneláku byl poměrně klid, snažíme se držet vchod čistý a úhledný. Po smrti naší sousedky se okamžitě začali všichni obávat, kdo se nastěhuje dále. Byt zdědil syn, kterého očividně naše starosti nezajímaly. Místo toho, aby byt prodal za slušné peníze našim známým, kteří o byt měli zájem, ho začal pronajímat za směšnou sumu. Prvním nájemníkem se stal starší pán, který zde pobýval přes týden kvůli práci a na víkendy jezdil domů. Všichni jsme si oddechli, ovšem ne na dlouho. Pán po pěti měsících odešel z práce, tudíž byt již nepotřeboval a byl k mání.

K naší nelibosti se do podnájmu dostala jedna Romská rodinka – 2 dospělí, 3 dcery – 11-19 let, 2 synové – jeden 10, druhý 22 let.

První 3 týdny probíhaly relativně v klidu, haustůra jim sice nic neříkala, ale s tím se počítalo. Problém nastal, když přišlo léto a do jejich bytu se nastěhovalo dalších 6 lidí. Nastalo peklo – neustálý bordel na chodbě i před vchodem, jejich partička se scházela u nás pod balkónem – nebyl chvíli klid, neustálé pokřiky, jekot a podobně. Skoro obden hrála hlasitá hudba až do rána! Nedalo se to vydržet, když už to manžel nevydržel a šel na ně zaklepat, jestli by to nemohli utlumit. Dostalo se mu akorát narážek typu: „Táhni ty gadžo, běž radši o*** starou“ apod. Ani policie nepomohla, vždy jen přijela, Romové na chvíli hudbu utlumili a hned jak strážníci odjeli, tak šlo opět volume nahoru.

Druhý den si s nimi šel manžel opět promluvit a opět neuspěl, navíc se Romové pozlobili a začali mu nadávat do rasistů. Po našem příchodu z práce jsme se nestačily divit! Náš zvonek ve vchodu byl celý seškvařený od zapalovače, dveře od schránky celé vyrvané a kůže na našich bytových dveřích byla celá poškrábaná a potrhaná.

„Je to katastrofa,“ říká paní P. o svém bydlení.

Politika

Velkou roli v počtu Romů hraje i politika – pro politiky jsou Romové jen spolehlivý voliči a tak si myslí, že když je zbaví povinností platit na koupališti vstup jen kvůli tomu, že jsou sociálně slabší, dostanou jejich hlas. Ovšem toto jen prohlubuje nenávist právě mezi bílými a Romy.

Přitom Rómové mají nepochybně stejné schopnosti a dispozice jako ostatní občané. Romští rodiče se dopouštějí osudové chyby na svých dětech, když je vychovávají způsobem, jaký všichni známe.

Je Romský problém snad rasistický?

Malá obliba Rómů pramení nikoli z toho, že trochu jinak vypadají a mají poněkud odlišné zvyky a kulturu, nýbrž z toho, jakým způsobem se chovají a jednají – aspoň naprostá většina romské komunity.

Češi nejsou rasisti, jen se snaží bránit svůj majetek a klid, když jim stát ochranu zajistit nedokáže.

Read more

Local News