Bohatý táta, chudý táta

Share

Přinášíme sérii knih o finančním vzdělání od známého autora Roberta T. Kiyosakiho. Jeho první stěžejní dílo se jmenuje Bohatý táta, chudý táta .

Tato kniha je vlastně neuvěřitelný životní příběh Roberta T. Kiyosakiho.

V mládí potkává přítele Mika, se který sdílí jeden velký sen – být bohatý. Společně tedy zkoumají cesty, jak si vydělat peníze. Začnou si jako malí odlévat mince. To spatří Robertův vzdělaný, vysoce postavený otec s učitelskou profesí a poučí je, že vyrábění peněz je nelegální. Proto se ho chlapci zeptají, jak jinak si mají vydělat. Na to dostanou odpověď: „Dobře se uč, měj samé jedničky a najdi si dobré zaměstnání.” Tuto odpověď dávají rodiče svým dětem ze středních a nižších vrstev, posílají je do nejprestižnějších škol a vychovávají z nich dobré zaměstnance.

Když se chlapci zeptají na tu samou otázku Mikova otce, váženého byznysmena a především moudrého člověka, odpoví jim takto: „Nepracujte pro peníze, snažte se, aby peníze pracovaly pro vás.” V knize je vyobrazen kontrast dvou myšlení na důležitou věc – na vydělávání peněz.

Mnoho ekonomických příruček čtenáře zahlcuje odbornými pojmy, které ztěžují pochopení knihy.

Bohatý táta, chudý táta je napsán srozumitelnou, jednoduchou a poutavou formou.

Proto se také možná tato kniha stala #1 New York Times bestsellerem. Není „kuchařkou”, nedozvíte se v ní ,jak přesně zbohatnout. Spíše pokládá obecné rady, dává rozhled a přibližuje klasickým čtenářům svět financí očima podnikatelů a investorů.

„Kdybych měl posledních pět dolarů, tak tři z nich věnuji na reklamu.” (Henri Ford)

Osvětluje základní pojmy jako jsou pasiva, aktiva a s nimi související pasivní příjem. Pasiva jsou věci, které z nás pravidelně „vysávají” peníze. Patří sem například hypotéka, spotřebitelské půjčky, různé poplatky (např. za kreditní kartu), nájem, atd. Aktiva naopak peníze dodávají bez potřeby přímého angažování.

Kiyosaki rozdělil aktiva do několika skupin :

1. Byznys, který nevyžaduje mou přítomnost. Vlastním ho, ale je řízen a veden jinými lidmi. Jestliže musím v byznysu pracovat, není to byznys. Je to moje zaměstnání.

2. Akcie.

3. Obligace.

4. Investiční fondy.

5. Nemovitosti, které vytvářejí příjem.

6. Dluhopisy.

7. Honoráře z intelektuálního majetku jako hudba, psaný text, patenty.

8. Cokoli jiného, co má cenu, vytváří příjem nebo stoupá na ceně a lze to hned prodat.

Poukazuje se zde také na nevýhody zaměstnání. Tzv. „krysí závod” , ve kterém člověk žije od výplaty k výplatě, je na své práci závislý a nemá finanční svobodu. Zároveň zápasí s účty a počítá si doma každou korunu. Naproti tomu je dána do opozice riskantnost podnikání. Kiyosaki ale uvádí rady, jak tento risk snížit na přijatelnou hodnotu a přitom neztratit možnost pěkného výdělku.

Citace

„Tak co doporučujete?” zeptal jsem se. „Chci vás naučit, jak ovládat sílu peněz. Nemít z nich strach. To vás ve škole nenaučí, a jestli se to nenaučíte, stanete se otroky peněz.” 

„Strach být bez peněz nás nejdříve motivuje tvrdě pracovat a pak, jakmile dostaneme výplatu, chamtivost nebo touha způsobí, že začneme přemýšlet o všech krásných věcech, které nám peníze můžou koupit. Vzorec je dán” „Jaký vzorec?” zeptal jsem se. „Vzorec, že ráno vstaneš, jdeš do práce, zaplatíš složenky, vstaneš, jdeš do práce, zaplatíš složenky, … Životy lidí pak pokračují na základě dvou pocitů – strachu a chamtivosti. Nabídněte jim více peněz a oni v tom koloběhu začnou pokračovat tak, že začnou více utrácet. To je to, čemu říkám krysí závod.” 

Další články na toto téma

Finanční vzdělání Roberta T. Kiyosakiho
Cashflow kvadrant Roberta T. Kiysakiho

Read more

Local News