Benefitů konopného oleje je celá řada a není proto divu, že se s ním setkáte jak v léčivých přípravcích, tak i v té nejkvalitnější kosmetice

Share

Výčet benefitů konopného oleje je skutečně rozsáhlý a my se zde proto pokusíme zmínit alespoň to, co je již nade všechnu pochybnost prokázáno. Možnosti jeho využití při léčbě mnoha zdravotních problémů jsou poměrně známé a zřejmě proto nepřekvapí ani fakt, že si příznivých účinků na lidské tělo všimli také výrobci kosmetiky. Sortiment přípravků s obsahem konopného oleje je tedy stále širší. Pojďme si alespoň ve stručnosti přiblížit některé z pozitivních efektů, které s sebou jejich užívání přináší.

Benefity konopného oleje ocení lidé nemocní i zdraví

Vzhledem k tomu, že je konopný olej užíván nejenom k léčbě, ale též pro prevenci celé řady onemocnění a v neposlední řadě také ke kosmetickým účelům, mohou jeho výhody ocenit jak lidé nemocní, tak i ti, které zatím zdraví nijak netrápí. Získáván je zejména z technického konopí a z jeho semen a rozsah jeho působení je skutečně mimořádný. Konopí u nás k léčebným účelům v některé z jeho podob využívá již zhruba 880 tisíc lidí a značná část z nich upřednostňuje právě olej. Vyzkoušet můžete i hhc vape.

Malý zázrak jménem CBD

Konopí obsahuje desítky druhů tzv. kanabinoidů, což jsou látky zmírňující příznaky celé řady nemocí. Lidské tělo si některé z nich dokonce umí „vyrobit“ v menším množství samo a díky tomu jsou našemu organismu blízké a jejich užívání ve formě léčivých přípravků je tedy pro nás přirozené. Jedním z nejefektivnějších se v současnosti jeví donedávna ne příliš známý kanabidiol CBD, který bývá hojně obsažen i ve zmiňovaných olejích. Podle všech dostupných informací je již dnes seznam nejzásadnějších benefitů jeho konzumace vcelku obsáhlý a to zdaleka ještě neznáme vše, čím může být lidskému tělu prospěšný. Co je tedy už dnes dobře známo? Například to, že…

A) Pomáhá ulevit od bolesti a zmírňuje křeče.

B) Má prokazatelné protizánětlivé účinky.

C) Uleví člověku od úzkosti i od psychotických příznaků.

D) Pomáhá snižovat stres.

E) Mírní nevolnost způsobenou například chemoterapií.

F) Podporuje celý imunitní systém.

G) Je využíván při léčbě astmatu, epilepsie i roztroušené sklerózy.

H) Dokáže zpomalovat rakovinné bujení.

I) Léčí celou škálu kožních nemocí.

J) Je užitečný při cukrovce.

Kosmetické přípravky nezůstávají stranou

Jelikož konopí dokáže velmi efektivně působit při mnoha nemocech, někteří lidé vcelku pochopitelně neváhají porušit i zákon, aby pomohli sobě nebo svým blízkým. Jak jsme si již řekli, s konopím v podobě oleje se však lze dnes zcela běžně setkat také při výrobě kosmetiky i různých masážních přípravků. A proč je zde používán? Nejenže obsahuje již zmiňovaný CBD, ale spolu s ním i celou škálu dalších látek, které jsou podobně jako CBD zdraví prospěšné. Za zmínku stojí především proteiny, mastné kyseliny a některé minerály i vitamíny ovlivňující zdraví pokožky a také kvalitu vlasů. Takže například jako přídavek do šamponů či kondicionérů se užívá čím dál častěji a existují pro to jistě dobré důvody. Které to jsou?

3 důvody hovořící ve prospěch konopného oleje

Jeho využití ke kosmetickým účelům je tedy dnes považováno za zcela běžné a obliba takových produktů je díky dobrým zkušenostem většiny lidí, kteří s nimi již přišli do styku, na vzestupu. Je-li řeč o konopném oleji jakožto o složce výrobků určených konkrétně k ošetření vlasů a vlasové pokožky, musíme zmínit především následující:

1) ZVLHČUJE POKOŽKU HLAVY A TAKÉ HYDRATUJE VLASY – To, že je pro zdraví vlasů zcela nezbytná jejich dostatečná hydratace, je obecně známo. Obzvláště důležité je to pak v létě či při dlouhodobém pobytu v suchých a vytápěných místnostech. Konopný olej dokáže omezit ztrátu vlhkosti a podpořit její absorpci do pokožky. Lehce se vstřebá, a proto se není třeba obávat toho, že by zanechal na vlasech mastný povlak.

2) POSILUJE VLASY A TY SE POTOM MÉNĚ LÁMOU – Pomáhá udržovat přirozenou vlasovou strukturu a vyživuje vlasovou pokožku. Díky tomu jsou vlasy silné, zdravé a jen tak lehce se nezlomí.

3) PODPORUJE RŮST VLASŮ – Díky obsahu omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin přispívá k růstu zdravých a silných vlasů. Zlepšuje rovněž prokrvení vlasové pokožky, čímž umožňuje dostatečnou výživu vlasů a podporuje i vstřebávání keratinu, který je pro jejich stavbu zcela nepostradatelný.

Možnosti využití nejsou zdaleka vyčerpány

Jak již bylo řečeno, benefitů konopného oleje dnes využíváme v nezanedbatelném množství a to jak k léčebným účelům, tak i k těm kosmetickým. Vzhledem ke stále probíhajícím výzkumům lze navíc předpokládat, že se seznam pozitivních účinků na lidské tělo i mysl ještě rozšíří a k dispozici tak budeme mít další užitečné přípravky a léky.

S léčivými účinky konopných produktů se už setkal zhruba každý desátý obyvatel naší republiky a jejich počet s největší pravděpodobností do budoucna poroste. Sami nejspíš znáte někoho, kdo podobné přípravky pravidelně užívá. Nebo ne? A co vy? Máte doma nějakou mast, olejíček nebo šampon s obsahem kanabinoidů? A je vám k užitku?

Read more

Local News