Barevný fesťák Colours of Ostrava

Share

K létu patří festivaly. Za zmínku určitě stojí pestrobarevný festival na kraji Moravy. Colours of Ostrava navštívilo rekordních 33 tisíc lidí. Ostrava přivítala návštěvníky 18. července a 20. července se rozloučili jazzmanem Jamiem Cullumem. Já nabízím článek o tom, co mě na festivalu zaujalo.   

Industriální fesťák

Letos podruhé probíhal festival v prostředí Dolních Vítkovic, bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Toto industriální místo řadu lidí nadchnulo. Díky barevnému nasvícení budov, byl večer opravdu magický. Některé oprýskané prostory sloužily jako tajemné vinárny, nebo klubovny. Zájemci si mohli projít naučnou trasu na Vysoké peci č. 1. Tyto ostravské Hradčany si hosté festivalu do sytosti užili. Dolní oblast Vítkovic se stala díky své výjimečnosti roku 2002 národní kulturní památkou.

Multižánrový fesťák

Program byl jako paleta plná barev. Vítkovicemi se nelinula pouze rocková hudba. Na své si přišli také fanoušci jazzu, world music, popu i alternativy. Fesťák byl plný hudby, piva i slunce. Nechybělo divadlo, filmy, diskuze, workshopy, DJs party a bohatý doprovodný program.

Český fesťák

Festival nabídl také slušnou dávku českých kapel. Wanastowi Vjecy je léty ověřená skupina. Tito divocí kluci hráli ty největší hity a zvali všechny k sobě na hotelový pokoj. Divoký byl i Pražský výběr. Na Colours nechybělo Zrní. Myslím hudební objev roku. Poprvé zde zahráli také The Tap Tap. U jejich stagi se nahromadil slušný hlouček, přestože byl čas pozdního oběda. Ostravou zazněl hlas i toho největšího českého Xindla, Xindla X. Lidé dobrovolně tančili ala medvídek a zpívali to, co zvládla i Lounová v písničce Láska v housce.

Překvapivý fesťák

U některých stagí si publikum řeklo: „Tohle už je na mě moc!” Tenhle komentář by mohl být směřovaný ke skupině Russkaja. Zklamali také Skip the Use, kteří kvůli nemoci zrušili vystoupení v Ostravě. Naopak překvapil izraelský hudebník Asafa Avidan se svým osobním kouzlem. Další překvapení přišlo zanedlouho. Damien Rice je irský folkový zpěvák. Před masou fanynek stál chlapík v roztrhané košili. Dokonalý hlas, kytara, která by mohla vyprávět, piáno a Markéta Irglová. S tou si Damien dal pár duetů. Nabitá emocemi byla jeho píseň Cheers Darlin‘. Na závěr pozval rozcuchaný zpěvák na stage dívku z publika. Zadanou díku. To byla podmínka. Sklenku vína přijala. I tu druhou. Třetí taky. Po skončení písně nešťastně zamilovaného muže, byla už prázdná celá lahev vína. Neuvěřitelný pěvecký rozsah předvedl Australan Dub FX. Rapovalo se hodně. Hyperaktivní Jamie Cullum rozdával energii. Skákal z klavíru a běhal po stagi. Kde se to v tomhle třicátníkovi vzalo. S ním odešel letošní ročník Colours of Ostrava.

Povedený fesťák

Letos Colours nebyl plný velkých hvězd. Přesto přichystali pestrý program, z kterého si každý vybral. V minulosti na ostravských podiích stály hvězdy jako je Alanis Morissette, Bobby McFerrin, Gipsy Kings, Sinéad O´Connor, Grinderman, ZAZ a další. 

Read more

Local News