Akcie automobilek: Do kterých známých značek automobilů můžete investovat?

Share

Automobilový průmysl patří mezi jedny z nejvýdělečnějších průmyslových odvětví na světě a není tak divu, že se jejich akcie těší značné oblibě ze strany investorů.  Na akciových trzích tak můžeme najít hned několik slavných automobilek, do kterých můžete investovat. O které z nich se jedná a co vám mohou nabídnout?

Ford Motor Company

Americká společnost Ford Motor Company patří mezi jedny z největších a nejznámějších automobilek na světě. Za svojí více než stoletou historii se stala jednou z nejoblíbenějších značek automobilů nejen v USA ale i po celém světě. Není tak divu, že se nemalá většina investorů zaměřuje právě na tuto automobilku. Dobrou zprávou je i snaha společnosti přizpůsobit se trhu, načež již v současnosti pracuje na vývoji nových vozů na elektrický pohon. Při investici do Ford Motor Company můžete profitovat nejen z jejich obchodování ale i dividend, které jsou vypláceny čtvrtletně v hodnotě 0,40 dolaru.

BMW

Německá automobilka BMW se sídlem v Mnichově byla založena již v roce 1916 ale až o dvanáct let později se teprve zaměřila pouze na výrobu automobilů. V současnosti tak společnost zaměstnává více jak 100 tisíc zaměstnanců a ročně dosahuje zisků přesahujících 12 miliard eur. Automobilka však nevyrábí pouze automobily značky BMW ale i vozidla značek MINI nebo Rolls-Royce. Investoři tak mohou investovat do akcií BMW jak za účelem spekulace na cenu, tak i vyplácení dividendy, která se pohybuje okolo 2,5 eur na akcii. Vzhledem k častějším propadům ceny akcií je tento titul vhodnější především pro dlouhodobé investory.

Daimler

Daimler lépe známý jako Mercedes-Benz je další z německých automobilek, která si na trhu vydobyla pevné postavení ale i zvučné jméno. Svoji historii začala psát již v roce 1926, poté co vznikla sloučením dvou společností Benz & Cie. a Daimler Motoren Gesellschaft. Od té doby se Daimler zařadil i mezi jedny z nejvýkonnějších akcií, které jsou zahrnuty i v indexu Euro Stoxx 50. Při investici do něj můžete očekávat i výplatu dividend, která se však momentálně pohybuje velmi nízko okolo 1,35 euro na jednu akcii.

General Motors Company

General Motors Company se sídlem v Detroitu se řadí mezi jedny z největších a zároveň nejpreciznějších automobilek na trhu. V jeho portfoliu tak můžeme najít značky jako je Chevrolet nebo Cadillac. V současnosti však General Motors Company navázal spolupráci i s výrobcem elektro automobilů Nikola, který chce v následujících letech vpustit na trh hned několik modelů vozidel. Podle všeho by se General Motors Company mělo dařit i v budoucnu, přičemž můžete využít i vyplácených dividend, které se pohybují ročně okolo 1,52 dolaru na akcii, avšak v tomto roce společnost dividendy vyplácet nebude.

Read more

Local News