7 způsobů jak se vyrovnat s hněvem

Share

Nebojte se hněvu, patří mezi jednu ze základních lidských emocí. Je nepředvídatelný, většinou přijde bud z ničeho nic nebo bývá důsledkem dlouhodobějšího stresu a starostí. Ačkoliv je hněv naprosto přirozený, patří mezi záporné emoce a neměl by překročit určitou hranici. Mezi hněvem a nenávistí totiž nebývá dlouhá cesta a celá situace by se pak mohla vymknout z rukou. Hněv v sobě nosí v určité míře každý, ale jen někteří jej umí ovládat a lépe se s ním vyrovnat.

Hněv může mít po čase negativní důsledky na náš život. A to jak soukromý tak pracovní. Pokud se totiž dostanete do stavu, že vás hněv úplně ovládne, jen těžko se pak budete vracet zpět. Z čeho vlastně vzniká a kde je příčina této velmi nepříjemné emoce? Většinou se v nás hromadí postupně. Někdy stačí jen málo, hádka s partnerkou, problémy v práci, když se něco nepovede, jak by mělo. Všechny negace se v člověku usazují, a když je jich moc, tak prostě musí ven. Je to jakási exploze, kdy se pomocí vzteku, zloby a křiku snažíte zbavit všech špatností, které se ve vás postupně nashromáždily.

Jak pracovat s hněvem

Regulace hněvu není nic snadného. Existuje pár rad a návodů, jak se alespoň pokusit s ním pracovat.

1.      Zkus to rozdýchat

Když jsi rozzlobený, zkus začít pravidelně dýchat. Hezky nádech a výdech. Je to jednoduché, ale skutečně účinné. Ne nadarmo se říká, když jsi rozzlobený, dýchej zhluboka a počítej do deseti. Správné dýchání je obecně velmi příznivé, naučit se jej můžete například na hodinách jógy.

2.      Dej si pauzu

Pokud vás rozzlobí šéf v práci, kolega nebo přítelkyně, zkuste odejít z místnosti někam, kde budete chvíli sami a dát si pět minut oddych. S chladnou hlavou se všechno řeší mnohem líp, když si dopřejete tento oddychový čas, zamezíte tak zbytečným hádkám a nepříjemnostem.

3.      Vědomé rozhodnutí zůstat v klidu

Když cítíte hněv a návaly, zkuste si vzpomenout na něco příjemného. Zavřete oči a vzpomeňte si na nějaký veselý zážitek, který vás v poslední době nejvíc rozesmál. Myslete na cokoliv pozitivního, to vám pomůže se zklidnit. A s klidným myšlením se dá hněv mnohem lépe ovládat.

4.      Počítání do deseti

Tento krok lze spojit s prvním, když začnete hluboce dýchat, počítejte přitom do deseti. Je to velmi jednoduchá a osvědčená technika, která skutečně funguje. Když začnete počítat, vaše tepová frekvence se sníží a vy si uvědomíte svůj hněv.

5.      Změnit hněv ve vášeň

Možná se vám to bude zdát absurdní, ale i tímto způsobem lze korigovat hněv. Zejména, pokud se hněváte na svou partnerku. Vášeň je další silnou emocí. Zkuste se zamyslet, zda místo hádky nebude lepší se pomilovat? Adrenalin z vás odejde i tímto mnohem příjemnějším způsobem.

6.      Být trochu agresivní

Může to znít jako kontraproduktivní způsob, jak potlačit hněv, ale někdy je nezbytné ventilovat své emoce. Držet svůj vztek v sobě není z psychologického hlediska vůbec zdravé. Například u malého dítěte, které něco chce, ale maminka mu to zakáže. Jaká je první reakce? Vztek, začne se vztekat, plakat a dupat nožičkama do země. U dospělého člověka takové chování není přípustné, nicméně v jistém slova smyslu se můžete inspirovat. Ventilujte svůj vztek jinak, třeba tvrdou prací, jděte si zaběhat, zaboxovat. Cokoliv, co z vás ten vztek odplaví. U žen mnohdy nejlépe funguje pláč, u mužů zase fyzická námaha.

7.      Pomáhej druhým a choďte mezi lidi

Není nic lepšího, než pomáhat druhým lidem, bez toho aniž byste přitom mysleli na sebe. Jakmile cítíte, že se ve vás vztek hromadí, zavolejte svým rodičům, zda nepotřebují něco koupit nebo spravit. Zkuste jít ven se projít, nebo pozvěte svou přítelkyni na večeři. Sdílejte své pocity s ostatními. Není nic horšího, než to v sobě dlouhodobě dusit. 

Read more

Local News