10 věcí, které odlišují úspěšné a neúspěšné lidi

Share

Základní věcí, kterou musí každý člověk pochopit, je rozdílné stanovení životních cílů. Jsou totiž zcela individuální – každý jedinec je osobnost a každý si za úspěchem představí něco jiného. Pro někoho je úspěch synonymem bohatství, kariérního vzrůstu a následného úspěchu. Pro jiné tento pojem může představovat klid, pohodu, lásku, mír a zabezpečení pohody v rodině. Zde se úspěšný a neúspěšný člověk nedá přesně určit, protože životní priority jsou velmi rozdílné.

Pro kariéru, osobní růst a peníze jsou základní pravidla úspěchu následující.

1. Samotná povaha jedince

Ano je to tak. Svojí povahu sice můžeme v určitých směrech upravit či „upgradovat“ ovšem její ryzí základ nikdy nepřekopeme. Pokud jste od přírody posera, bojíte se rizika, rizikových situací, zodpovědnosti, odpovědnosti a možného stresu je velký stupeň pravděpodobnosti, že nikdy úspěšný nebudete.

2. Drží ve svém životě rovnováhu

Když se zeptáte většiny lidí, čeho by chtěli ve svém životě dosáhnout, pravděpodobně se dočkáte odpovědí jako: zamilovat se, vydělat peníze, trávit čas s rodinou, nalézt štěstí, dosáhnout cílů, atd. U hodně lidí však vzniká veliká nerovnováha mezi těmito cíli. Typicky dosáhnou například jednoho nebo dvou těchto cílů, zbytek ignorují a cítí se nešťastní. Dám vám příklad.

  • Osobně se znám s velice úspěšnou podnikatelkou, která za loňský rok vydělala něco okolo 15 milionů Kč. Hádejte, co se stalo. Před několika týdny mi po pár panácích řekla, že je v depresi. „Jsem osamělá. V poslední době jsem si na sebe prostě neudělala příliš času a zdá se mi, že mi v životě něco schází,“ řekla mi. „Tyvole,“ pomyslel jsem si. Jeden z nejúspěšnějších lidí, které znám, není zase tak úspěšný. Nedrží ve svém životě tu správnou rovnováhu.

3. Nechodí okolo horké kaše

Jak už předesílal Abraham Lincoln, akce je daleko účinnější než slova. Pokud se rozhodnete, že chcete něco dělat, nestačí na to pouze myslet a přemílat dokola tu stejnou věc. Je potřeba se do ní opřít a své myšlenky přetvořit v něco hmatatelného.

Je smutné, že většina lidí pohoří právě v této záležitosti. Prostě nikdy nic nepodniknou.

4. Soustřeďují se na produktivitu, ne zaneprázdnění

Zaneprázdnění lidé se po ulicích Prahy prohánějí tam a zpátky. Míří do práce, na konferenci nebo na rychlé jídlo. Mají stěží čas na svou rodinu a jejich diář vypadá jako dětské omalovánky.

Tito lidé by měli zpomalit. Trochu se nadechnout. Dělat věci popořadě. Jednu za druhou a to pořádně. Pak si dát chvíli pauzu a znovu. 

5. Dělají logická, dobře informovaná rozhodnutí

Někdy děláme rychlá rozhodnutí pouze kvůli našemu rozrušení a nadšení. Přes tento instinkt je potřeba se přenést a pořádně si vše promýšlet. Zjišťovat si všechna východiska a možné dopady našeho rozhodnutí. Inteligence je to, co nám zabraňuje dělat špatná rozhodnutí.

6. Soustředí se na malé a dílčí vylepšení

Henri Ford řekl: „Nic není těžké, pokud se to dá rozdělit do menších částí.“ Tato filozofie je jednoduchá. Nedělat příliš velké kroky, vše si rozkouskovat do menších dílčích částí. To se dá vztáhnout na všechny oblasti lidského snažení – můžete začít jíst o trochu zdravěji, trochu začít cvičit nebo si nacvičit malé produktivní zvyky.

7. Překonávají strach

V neposlední řadě je překonání vlastního strachu tím, co odlišuje úspěšného a neúspěšného člověka. Pokud chcete být v životě úspěšní, budete se muset srovnat a vyrovnat s ledačím a překonat své vlastní fobie a noční můry. Pokud toto nedokáže, nepostavíte se problému čelem a radši se uklidíte do kouta, máte veliký problém.

8. Drží se v pozitivní náladě

Úspěšní lidé jsou naladění na pozitivní vlně – hledají dobré věci v každé situaci, dokonce i ve své chybě. Vědí totiž, že jejich kladný pohled na věc jim přinese více užitku, než kdyby byly naštvaní a pesimističtí. Život vás bude testovat znovu a znovu. Jestliže budete přemýšlet negativně, nikdy nebudete schopni dosáhnout cílů, které jste si vytyčili.

9. Tráví čas s těmi správnými lidmi

Úspěšní lidé tráví čas s těmi, kteří jsou naladěni na stejné vlně. S lidmi, kteří jsou soustředění a dokáží je podporovat. Taková společnost pak vytváří energii a motivaci pro jejich další činnost. Pokud se tedy teď zamyslíte nad tím, s kým trávíte svůj čas, můžete říci, že vás tito lidé podporují ve vašem snažení, nebo vás z nějakého důvodu brzdí?

10. Nedělají zbytečné věci

Znáte Paretovo pravidlo? 80% věcí, které děláme, přinesou jenom 20% výsledků. A naopak 20% věcí, které děláme, nám přinesou 80% výsledků. Teď je pouze potřeba rozeznat těch 20% snažení a soustředit se pouze na ně. Pro zvýšení produktivity je dobré nedělat málo efektivní věci, které vám akorát užírají čas.

Read more

Local News