Ze stromu až do hrnečku, aneb zpracování kávy

Foto:gtrfrkbob, stock.xchng

Nejvíce kávy se pěstuje mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha, tudíž na plantážích v Africe, na Arabském poloostrově, Latinské Americe a na Tichomořských ostrovech..

Vzhledem k tomu, že v každém z těchto koutů světa je jiná půda, podnebí i způsob pěstování, produkovaná káva se výrazně liší chutí. V Severní a Jižní Americe je káva velmi jemná a jiskrná. V Africe a na Arabském poloostrově, které jsou domovinou kávy, se pěstuje káva exotické chuti. Nejoblíbenější káva se pěstuje v Tichomoří, má bohatou, příjemnou chuť. Posledním trendem jsou směsi kávy z různých oblastí. Pražiči smíchají zrna z různých oblastí, vznikají tak stále nové a nové chutě kávy.

Kávovník je strom, který dorůstá až do výšky 9 - 10 metrů, obvykle se ale stromy udržují v menší výšce, aby byla sklizeň snadnější. Pro představu jeden kávovník za rok vyprodukuje tolik zrn, kolik jeden člověk spotřebuje za týden (jedná se o půl kg pražené kávy).

Existují dva druhy kávy arabika a robusta.

Arabika

Kávě arabika se daří ve vysokých nadmořských výškách, obsahuje 1% kofeinu na svou hmotnost, má vytříbenější a jemnější chuť. Zrna jsou větší než u kávy robusta a velmi citlivá na teplotu.

Robusta

Oproti tomu kávě robusta se daří v nižších nadmořských výškách a jedná se o velmi odolný (robustní) druh. V podstatě to znamená, že káva je více odolnější proti chorobám, dává větší úrodu a chuť je hrubší. Tím, že je robusta méně náročná odrůda, je také levnější a její podíl na světové produkci je 75%. Obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. 

V době sklizně jsou kávovníky porostlé jasně červenými plody - nepraženými kávovými zrny. Slupka zrna je silná a má nahořklou chuť, dužina je sladká a připomíná hroznové víno. Pod sladkou dužinou nalezneme další slupku, která je ochranným obalem pro dvě zelená kávová zrna. Teprve tato dvě zelená zrnka se proplachují a následně praží. Než se kávová zrna vyjmou ze slupky, nechají se přirozenou cestou uschnout na keři, nebo na zemi. Poté jsou zrna ponořena do vody a usušena na obrovských prostranstvích nebo v moderních přístrojích. Zrna se následně ohřívají ve velkém bubnu zhruba 5 - 7 minut (odpaří se vlhkost), zrna zežloutnou a dochází k prasknutí. Kávové zrno se až zdvojnásobí a je světle hnědé. Po 10 až 15 minutách pražení, získávají zrna své typické hnědé zbarvení a na povrchu je vidět olej. Nastane druhé prasknutí, káva je hotova a vkládá se do chladící nádoby.

Zajímavostí je, že káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní. Vzhledem k tomu, že se jedná o tepelně opracovaný výrobek a obsahuje oleje, na vzduchu i v různých atmosférách žlukne. V ČR je jen málo firem, které jsou schopny dodat opravdu čerstvou kávu. Káva, která se běžně prodává v obchodech je většinou již vyčpělá a žluklá. A jak se pozná čerstvá káva? Po otevření sáčku, vám vůně kávy provoní celou místnost a to tak, že by ji měli cítit až sousedé.  

AUTOR ČLÁNKU