Zdravé jídlo nemusí být vždycky drahé

Share

Aneb šest tipů, jak jíst zdravě a přitom levně.

Nikoliv nezanedbatelný objem mužů dnes často pronáší něco v tomto duchu: „Já bych fakt rád jedl zdravě, jenomže ony zdravé věci stojí strašné prachy!“ Jak se ale dnes sami můžete přesvědčit, existují jídla a postupy, jenž vám zajistí zdravou stravu a přitom ceny nikterak horentní.

Dobrou zprávou je, že zdravá strava stojí jen o asi 1,5 USD (50-60 Kč) více pro jednu osobu denně, to vše ve srovnání s tradičními nezdravými/vysokokalorickými návyky samozřejmě, což zjistila studie z roku 2013 na Harvardu (zkoumala se tehdy cena potravin zpracovaných jako paštika proti těm přirozeným jako jsou ryby apod.).

Nepatrně dražší zdravé stravování sice není moc drahé, pokud máte právě příjem vysoký, prostě to neřešíte. Naopak, pokud ale patříte k lidem s nižšími příjmy, nebo nízkým zbytkem financí po všech platbách, stále se nemusíte stravovat čokoládovými tyčinkami a ohřívanými párky. Nedejbože to celé platí pro více členů domácnosti.

Je to možná doslova k neuvěření, ale opravdu existuje dobře zřetelná cestička (a několik zásadních pravidel), jenž vám zajistí zdravou stravu a přesto za neuvěřitelně levný peníz.

1. Zaměřte se na rostliny

Na rostlinách založené proteiny jsou levnější jak maso, pokuste se jim tedy u svého jídla začít dávat v majoritě podíl. Rostlinnými proteiny máme na mysli věci jako jsou fazole, sója apod. Když se dobře připraví a okoření, promění se tato zdánlivě nevábná masa do nečekaně dobrého jídla.

Zde mimochodem hovoří autor článku z vlastní zkušenosti – sójaburger rozhodně nezklamal!

2. Pokuste se nakupovat ve větším množství

Když už nakupujete v supermarketu, proč nevyužít i jeho další pro vás největší eso – levné ceny při větších nákupech? Vzít si nějaké jídlo na váhu bez zbytečného obalu, co vydrží na celý měsíc, je určitě lepší, jak tam jezdit co 2-3 dny a vzít prakticky totéž a zbytečně ho neustále balit a rozbalovat.

A pozitivem je i to, že větší objem můžete vzít skutečně takový, jaký chcete-plánujete na nejbližší dobu a ne zrovna celou paletu.

3. Zaměřte se na zmrzlou namísto čerstvé zeleniny

Zmrazená zelenina není jen prakticky stejně výživná jako její čerstvá družka, ale vydrží vám v mrazáku, jak dlouho bude třeba. A je tu i ten pozitivní faktor, že se zelenina stejně musí trochu „předvařit“ při výrobě (zastaví se tím další růst enzymů v rostlině atd. a často to i radikálně zlepší chuť).

Je faktem, že tak člověk přijde o jisté typy živin a vitamínů (třeba C je proslulý tím, že nesnáší teploty nad 50°C, ale není to nic, co byste nedohnali jinou zeleninovou syrovou). Jiným to zase prospívá a lépe se vstřebají pak. Mimochodem, jistou zeleninu zkrátka uvařit musíte, jinak je nestravitelná-jedovatá (fazole, řada hub, … podobné věci mají tendence se projevovat hlavně nevolností, zvracením a průjmem).

Je velmi smutným paradoxem moderní doby, že lidé místo toho, co by si dali trochu „Céčka“ přirozenou cestou a skoro zadarmo + tunou dalších vitamínů k tomu, raději si ho koupí ve formě prášků za trojnásobnou cenu… Nevymýšlejte již vymyšlené!

4. Nebojte se „neznačkových“ věcí

Jsou doslova vždy levnější, nežli zaběhnuté značky, přitom na tom mohou být s chutí kupodivu lépe, jak dražší konkurence. A dokonce i věci, které vám někdy před lety nechutnaly se mohou zlepšit – jiný dodavatel dané věci apod.

5. Sledujte občas online supermarkety a co mají ve slevách

I když mě samotného napadá přibližně tisíc lepších činností, nežli právě sledovat ceny jídla online někde v hyper-mega-super-ultra-marketu, když se člověk snaží ušetřit, zkrátka se tomu (klidně i jen v naprosto minimalistické až zanedbatelně malé) míře nevyhne.

6. Noste s sebou nákupní seznam

I když to může někdo chápat vzhledem ke svému věku a objemu nákupů (pravidelné braní dvou věcí, z nichž jedna je pivo a druhá brambůrky…) za urážku, faktem je, že když máte seznam a metodicky se ho držíte, spíše ušetříte, jelikož pak nepodlehnete pastem, jenž jsou na vás v obchodě políčeny: „Ale, to by se mi taky hodilo!“

Zdroj + Foto: MensHealth.com

Read more

Local News