Zdravá snídaně, aneb co ráno jíst

Share

Zdravá snídaně je klíč k hubnutí. Hodně lidí snídani úplně vynechává, i přesto, že vědí, že je nejdůležitějším jídlem dne. S plným břichem z rána je menší šance, že si přes den dáte něco nezdravého z automatu poblíž práce.

Co ale doopravdy jíst k snídani?

Většina lidí si řekne, že cereálie vypadají zdravě. Na krabici je přeci jen hubená ženská. To ale není tak docela pravda, tyto cereálie obsahují především sacharidy (cukr). Ten se však rychle spotřebuje a hlad se znovu dostaví. Je to tedy vcelku neúčinná snídaně.

To je hlavní důvod, proč různá nutriční pravidla radí, abyste k snídani nejedli musli, ovesné vločky a podobně. Připravili jsme pro vás 3 jednoduché recepty, které tyto škrobaté sacharidy neobsahují a pomohou vám shodit tuk.

1. Omelety

Omelety mají vysoký obsah proteinů, nízký obsah sacharidů a jako přílohu si naložte hodně zeleniny. Pokud vám nechutná žloutek, můžete ho odstranit. Ale uvědomte si, že vyhodíte všechny vitamíny a spousty proteinů.

Omeletu udělejte alespoň ze tří vajíček, a aby každý den nebyla stejná, můžete zkoušet různé ingredience.

Zelenina. špenát, paprika, brokolice, kapusta
Maso. Mleté hovězí maso, kuřecí, krůtí, tuňák, slanina
Sýry. Balkánský sýr, nivu, eidam, parmazán.
Koření. Kmín, černý pepř, oregano, sůl, citronový pepř aj.

2. Tvaroh

Tvaroh má vysoký obsah bílkovin, žádné sacharidy a má nulovou dobu přípravy. Je tedy vhodný na rychlá pohrkaná rána. Možná si budete muset chvíli zvykat na samotnou chuť tvarohu. Alternativou je i běžný jogurt bez tuku, je v něm ale menší množství proteinů.
Experimenty jsou i zde na místě. Za zmínku stojí i tvaroh s tuňákem, je to k podivu, ale zase tak špatné to není.

Ovoce a ořechy. Např. banán, jahody, kiwi, jablka, hrušky, mandle, vlašské ořechy, arašídy.

3. Koktejly

Naprosto jednoduché. Mrskněte do silného mixéru zmraženou zeleninu, přidejte proteiny s nízkým obsahem sacharidů. Pro větší variace můžete obměňovat rozmixované ovoce a zeleninu. Do koktejlu můžete naházet i zbytek kuřecího masa ze včerejšího oběda. Ale to je pouze pro tvrdé nátury.

Read more

Local News