Záhada švýcarských hodinek v 400 let staré čínské hrobce

Share

Staré hrobky ukrývají mnohdy tajemství, ze kterých se tají dech, a nad jejichž rozluštěním zůstává mnohým vědcům i historickým odborníkům rozum stát. Jedním z takových případů je více než zvláštní nalezení moderních hodinek v 400 let starém hrobě.

V roce 2008 skupina archeologů otevřela zapečetěnou hrobku dynastie Ming, která vládla v Číně v období 1368-1644. Už samotné otevření budilo rozruch, ale ještě větší senzací byl moderní artefakt, který se v 400 let staré a zapečetěné hrobce nacházel.

Kurátor Muzea autonomní oblasti Kuang-si uvedl: „Když jsme čistili hrob, odpadl kus kamene a ozval se kovový zvuk. Zvedli jsme ho a viděli jsme, že je to kroužek. Když jsme ho očistili od hlíny, byli jsme v šoku – byly to moderní hodinky ve tvaru prstenu.“

Šlo o kroužek ze zlata s vyobrazením ciferníku ukazující čas 10 hodin a 6 minut. Zadní strana byla zdobená nápisem Swiss Made, což je moderní ochranná známka švýcarských hodinek, která vznikla spolu se Švýcarskou federací roku 1848. Tedy dlouho po zániku čínské vládnoucí dynastie.

Prsten ve tvaru hodinek – kde se v hrobce vzal?

Je hned několik teorií, které vysvětlují tuto záhadu. Ta nejfantastičtější se zaobírá cestováním v čase. Další, o něco střízlivější, mluví o vpašování moderního artefaktu hlodavcem. Je totiž pravděpodobné, že hrobka nebyla tak dokonale uzavřena, jak čínské úřady tvrdí.

S jakým vysvětlením se ztotožníte vy? 

Read more

Local News