Za kolik se draží ty nejluxusnější vína světa?

Share

Pokud zní vaše odpověď ano, pak začněte hodně rychle žít skromně a možná, že když prodáte všechno, co máte, tak si budete moci pár lahvinek dopřát.

Možná si říkáte, že čím lepší a zkušenější vinař, tím kvalitnější víno, tohle sice platí u spousty řemesel, ale právě u vinařství toto není pravidlem. Jen dobrá vůle a zkušenosti nestačí, což dokazuje i fakt, že ty nejdražší vína jsou většina stejného ročníku. Podle odborníku na víno, je rokem, na který by se měl každý správný vinař chystat je rok 2031. To bude prý počasí a celkově příroda na pěstování vína nejvíce připravená.

Rekord pro rok 2010, Château Lafite-Rothschild 1869

víno

Právě toto víno se dražilo v Číně. Původně šlo o aukci, která sice byla plná neskutečných vín, ale nikoho by nenapadlo, jak vysoko se nabídka dostane. Na aukci byly vydraženy vína v hodnotě celkem 150 000 000 korun, ovšem jedna odrůda zde vévodila. Bylo to právě Château Lafite-Rothschild  ročník 1869, které si zasloužilo rekordní nabídku, odpovídající 1,4 milionům korun. V aukci byly celkem tři lahve tohoto jedinečného vína a všechny se prodali v této cenové kategorii.

Rekord pro rok 2011, Château d’Yquem ročník 1811

víno

Jak to tak bývá, rekord byl opět zlomen. Pro dvě stě let starou láhev se na Londýnské aukci nadchl sběratel z Bali a utratil za ni celých, v přepočtu, 2 250 000 korun. Znalci z celého světa se tenkrát shodli, že právě toto je nejlepší bílé víno na světě, takže není divů, že jedna jeho láhev stála tolik, že?

Myslíte, že stolní víno nemůže být drahé?

Omyl! Toskánsko bylo vždy místem, kde se vinné révě dařilo, lidé si jí vážili a vyráběli velice dobré a kvalitní víno značek Sangioves. Ovšem někteří vinaři se rozhodli pro vína Cabernet-Sauvignon a Merlot . To se ovšem nelíbilo vládě, protože ta usilovala o to, aby se jako ty lepší vína prodávali jejich místní, takže milým vinařům nezbylo nic jiného, než prodávat svoje kvalitní víno pod přívlastkem stolní.

Spravedlnost na sebe naštěstí nenechala dlouho čekat. Vína se začala šířit světem a lidé se neustále divili, jak je možné prodávat něco tak dobrého ve skupině stolních vín. Navzdory tomu ale cena vína rostla, obchodníci po celém světě pochopili, že lidé za takové víno zaplatí mnohem víc, než co po nich chtějí. Za pár let si tento fakt uvědomila i vláda a dala těmto šikovným vinařům z oblasti Bolgheri speciální značku.

V minulosti bylo ovšem za víno utraceno mnohem víc!

Roku 1985 došlo k zatím nejvyšší dražbě ohledně vína, tehdy se cena jedné lahve vína dostala až na v přepočtu neuvěřitelných 5 000 000 korun. Víno údajně pocházelo ze sklepa Thomase Jeffersona a šlo o ročník 1787.

Read more

Local News