Vzácné chirurgické operace

Share

Hodně mimořádných operací, které se povedou a mají happy end, se často objeví na veřejnosti jako nekončící úspěch doktorů. Bohužel o těch, které se nepovedou, se dozví jen málo lidí. Pojďme se podívat na některé unikátní (a samozřejmě neuvěřitelně náročné) úspěšné operace.

Transplantace celého obličeje

Po 24 let žil třicetiletý Francouz Pascal Coler v tiché agonii. Kvůli jeho genetickému stavu, který ho proměnil v moderního sloního muže. Výsměch a pohledy lidí, které ho doprovázely každý den po ulici ho donutili stát se samotářem, uzavřeným ve svém světě.

Díky zásahu chirurgů už nemusí Coler žít v ústraní. Po 16 hodinové operaci v březnu 2008 se Mr. Coler objevil s novými rty, lícemi, nosem, pusou a úsměvem. O pozoruhodnou proměnu se postarala Henri-Mondor Hospital ve městě Creteil, ve Francii. „Ze začátku jsem byl z transplantace trochu vyděšený,“ přiznal se Dr.Laurent Lantieri, hlavní chirurg v Henri-Mondor. „Nevěděli jsme, jak bude pacient snášet, že má úplně nový obličej.“ Zákrok nakonec proběhl úspěšně a Coler na ní řekl: „Operace mi změnila život. Poprvé ve svém životě můžu žít a dělat to, co každý jiný člověk.“

Transplantace ledvin šesti způsoby

Co udělá doktor, když pacient potřebuje ledvinu a jeho přítel mu jí chce poskytnout, ale bohužel nejsou kompatibilní? Vítejte v moderní medicíně: 6x výměna ledvin. V dubnu 2008 devítičlenný tým v Johns Hospital vykonal naráz výměnu 6ti ledvin. Pět ze šesti pacientů, požadujících transplantaci mělo ochotné dárce, kterým se neshodovaly tkáně, ale byly totožné se s ostatními pacienty. Dárci se tedy proházeli a zároveň si vyměnili ledviny, aby nemohli vycouvat po tom, co jejich přítel jednu dostane.

Vyoperování slepého střeva bez řezu

Odstranění slepého střeva předchází týdny vyšetření a pobyt v nemocnici. Díky novým postupům a experimentům si ho můžete nyní nechat vyoperovat přes vaginu nebo anální otvor. V březnu 2008 doktoři na Univerzitě v Californii, San Diego, vyoperovali 24 leté Dianě Schlamadingerové slepé střevo přes vaginu. Navzdory hrůzným představám z operace, nabízí tento postup veliké výhody – rychlejší zotavení po operaci a zmenšení bolesti.

Transplantace nervu

Poté, co si Nick během těžké autonehodě poranil hlavu a ochrnul, mu jeho matka Frankie Anderson-Harris chtěla pomoci. 7.listopadu 2005 Frankie darovala nervy z obou svých rukou a nohou svému synovi a pomohla mu tak žít nový život. Její nervy byly použity ke spojení těch, které byly poškozeny. Frankie tedy zůstaly ochromené ruce a nohy, naštěstí tento efekt po nějaké době zmizí. Operace byla úspěšná, nicméně tak jako u každé transplantace byla obava, že tělo nepřijme novou tkáň. Nick musel tedy rok brát léky potlačující imunitu.

Robotické odstranění nádoru

Pomocí dálkového ovládání a obrazovky si doktoři z Foothills Medical Centre v Calgary pohráli v květnu 2008 s robotem, který má dvě ramena (známého též jako NeuroArm). Ten vyoperoval 21 leté Paige Nickasonové nádor na mozku. Robot byl vyvinut ve spolupráci s techniky z MacDonald, Dettwiler and Associates, kteří prosluli vybudováním části ISS – Canadarm a Canadarm2.

Read more

Local News