Jak vybrat paddleboard, na němž si užijete spoustu zábavy

Share

Paddleboarding není ničím novým, nicméně u nás se s tímto sportem setkáváme až během několika posledních let. Pokud jste v letech nedávno minulých byli sjíždět nějakou řeku, nemohli jste vodáky držící balanc na prkně přehlédnout.

Jízda na stand up paddle boardu (SUP) je nejen novým ojedinělým zážitkem, ale také dobrým cvičením pro celé tělo. Při pádlování a držení rovnováhy je opravdu zapojena většina velkých svalů na lidském těle. Chcete to také zkusit? Prvním krokem k tomuto vodnímu sportu je úspěšný výběr paddleboardu.

Začátečníkům se doporučují výhradně nafukovací

Paddleboardy se běžně dělí na dvě základní skupiny – pevná prkna a nafukovací paddleboardy. Ta pevná jsou vyrobená z epoxidové konstrukce s lehkým polystyrenovým jádrem, a tak se dají lépe tvarovat. Díky tomu se pevné plováky používají k jízdě na vlnách či závodění. Úplně profesionální prkna bývají vyrobená z karbonu, ale to už se bavíme o jiných cenách.

Začátečníkovi nejlépe poslouží nafukovací paddleboard. Vydrží s vámi prakticky všechno, navíc se dá dobře skladovat. Dovezete ho v autě a složíte až na místě. Pro české podmínky vám nafukovací SUP bohatě stačí.

Tvary se liší podle využití

Vyrábí se několik typů paddleboardů:

Allaround – typ vhodný pro všechno. Pro dovolenkové ježdění bohatě postačí.

Wave – plováky učené na sjíždění mořských vln, v ČR tedy zcela zbytečné.

Touring – pro delší jízdy na klidné vodě, takže rozhodně kategorie, která by vás měla zajímat. Příkladem je paddleboard Aqua Marina Vapor.

Race – závodní záležitost, vyrábí se spíš v karbonovém provedení.

Pro české podmínky jsou vhodné zejména typy allaround a touring. Pokud rádi rybaříte, případně si jen tak odpočíváte na vodě, myslete také na tohle. Existují speciální paddleboardy určené pro rybáře, na nichž se lépe drží stabilita i v sedě – podívejte se například na nafukovací SUP AQUA MARINA DRIFT FISHING.

Jaké parametry sledovat?

Zejména rozměry. Pamatujte, že delší SUP sice jedou rychleji, ale jsou hůře ovladatelné. U šířky to platí přesně naopak – čím širší, tím lepší je stabilita. Pak je určující samozřejmě nosnost, paddleboard vás musí unést, při nadměrném zatížení by se příliš ponořil a hůř by se vám pádlovalo.

Paddleboarding je skvělé aerobní cvičení a neuvěřitelná zábava. Pokud budete na začátku ztrácet rovnováhu a padat do vody, nic si z toho nedělejte. Brzy natrénujete a bez problémů budete moci na svém prkně vozit třeba i pejska.

Read more

Local News