Vybíráte RC vrtulník? Poradíme Vám

Share

Pokud chcete vybrat RC vrtulník a nemáte s létáním ještě zkušenosti, pokračujte ve čtení a dozvíte se základní poznatky ohledně létání. Vysvětlíme Vám základní pojmy, které by měl znát každý začínající RC letec.

Jednorotorový nebo dvourotorový vrtulník?

Jednorotorové modely RC vrtulníků mají jeden rotor – znamená to pro Vás nižší stabilitu při létání a vyšší požadavky na přesné ovládání. Déle se budete učit tento stroj pilotovat, ale jako odměna Vám bude živější vrtulník, se kterým se nebudete nudit. Je potřeba mít více prostoru pro jeho provoz. Ideální je startování z ruky. Model volte více bytelný, protože ze začátku Vám bude více padat a bourat.

Ukázka jednorotorového mikro vrtulníku o hmotnosti pouhých 28g:
ukazka-vrtulnikuTakovýto model můžete zakoupit za cca 2000 Kč včetně stylového a praktického kufříku, takže se Vám jednotlivé komponenty nebudou ztrácet:
stylovy-kufrik

Dvourotorové vrtulníky mají dvě řady listů těsně nad sebou. To pro ně znamená větší stabilitu a nižší nároky na zručnost a zkušenosti pilota těchto vrtulníků. Tyto vrtulníky jsou velmi vhodné i pro děti, které nemají problém s jejich pilotováním. Vhodnější je na létání v interiéru, kde nefouká vítr.

Jako začátečník se budete pohybovat pouze ve světě elektrických motorů. Pro profesionály jsou pak určeny velmi výkonné spalovací motory.

Jak model komunikuje s vysílačem?

Jsou 3 základní typy komunikace mezi modelem a ovladačem:
1) infračervené ovládání – dosah ovládání je malý (cca 10 metrů), využívá se hlavně v interiéru pro ovládání menších modelů, nevhodný na ven.

2) radiové vlny, signál na frekvenci 27 až 40 MHz – v současnosti se jedná už o zastaralou metodu ovládání vrtulníku, kdy je nutné kontrolovat, jestli pevně danou vlnovou délku nepoužívá jiný pilot modelu, tak, aby nedocházelo k rušení si signálu navzájem. Dosah rušení je kolem 30-100 metrů. Pokud budete model pilovat v dané oblasti samy, tak nebudete mít problém. Určitě lepší varianta než infračervené ovládání.

3) digitální signál o frekvenci 2,4 GHz – jedná se o moderní způsob přenosu dat. Před letem se model spáruje s ovladačem a pak už není problém s tím, že by se Vám někdo naboural do Vašeho řízení modelu. Dosah tohoto signálu je také značně větší než u radiových vln. Výhodou je také vysílačka, která má menší anténu, co se nedá zlomit.

Kolik kanálů máš, tolikrát jsi vrtulník

Parafráze na starou pravdu – u vrtulníků tomu není jinak. Základní rozdělení je na 3 a 4 kanálové modely. Počet udává, v kolika směrech se daný model vrtulníku může pohybovat. Tedy pro 3 kanálový je to pohyb nahoru, dopředu a otáčení kolem osy (+ to samé také opačně – tedy pohyb dolu, dozadu). U 4 kanálového modelu je navíc ještě možnost letu bokem. Dále je možné sehnat také 6 kanálové modely pro akrobatické letce, ale s těmito modely není možné létat, pokud nemáte nalétáno s 3 nebo 4 kanálovými modely.

Tipy pro správný nákup rc modelu vrtulníku:
1. pokud jste začátečník – vyberte si sestavený model s ovladačem, pro pokročilejší je možné zakoupit modely bez ovladače
2. na ven volte venkovní modely, do interiéru halové rc vrtulníky
3. pro začátek si kupte levnější model, abyste se naučili základy létání
4. zjistěte si, jestli jsou k dispozici pro daný model také náhradní díly, ze začátku Vám bude vrtulník často do všeho narážet a bude Vám padat
5. volte model 3-kanálový, postupně můžete přejít na 4-kanálový nebo 6-kanálový se složitějším ovládáním
6. model vybírejte raději v kamenné prodejně, kde Vám odborně poradí s výběrem, nebo ve vybraných internetových eshopech s dlouhou historií, kde mají s prodávanými modely zkušenosti
7. volte pro začátek raději menší modely, se kterými se Vám bude snadněji manévrovat

V současné době je možné zakoupit téměř jakoukoliv zmenšeninu opravdového vrtulníku. Mezi militaristy jsou oblíbené vojenské vrtulníky Apache.

Read more

Local News