Vojín Wojtek – medvěd, který bojoval proti Nacistům

Share

Filmy a knihy jsou plné příběhů zvířat vykazujících obdivuhodnou odvahu a věrnost. Příběh vojína Wojteka není výjimkou. Jediný rozdíl je v tom, že je pravdivý.

Legenda o Wojtekovi začíná v roce 1942, kdy byl v Iránu nalezen mladým chlapcem, který ho prodal polským vojákům za pár plechovek jídla. Vojáci o syrské mládě medvěda pečovali, krmili ho mlékem z prázdné láhve od vodky, dávali mu zeleninu, med a marmelády. V průběhu času dokonce začal napodobovat své rodiče. Začal konzumovat pivo a cigarety. Bohužel je neuměl kouřit, tak je pouze rozžvýkal. Medvěd dostal jméno Wojtek a brzy se stal maskotem všech polských jednotek umístěných v oblasti.

Když Wojtek cestoval s polskou armádou do Evropy, aby bojoval po boku Britů v Itálii, zjistilo se, že mít zvíře jako maskota je zakázané. Proto mu byl udělen titul Vojína. V bitvě o Monte Cassino získal Wojtek označení válečného hrdiny. Ve válce se totiž bravůrně vyznamenal – při přepravě nosil mnoho beden munice, aniž by jedinou upustil. Když válka skončila, byl Wojtek v roce 1945 vyslán na průzkum přírody do Berwickshire ve Skotsku, společně s ním cestovali i někteří jeho nejvěrnější vojáci.

Role vojína Wojteka byla v boji proti Nacistům uznána a zapamatována po mnoho let.

Podobizna medvěda nesoucího munici byla přijata jako oficiální znak polské 22. Artillery Supply Company. Před několika lety byla na jeho počest vydána kniha s názvem „Medvěd Wojtek, polský válečný hrdina“ sepsaná Aileen Orrem. V Edinburghu, kde žil po skončení války, ho dokonce poctili bronzovou sochou za 200 000 liber (6 milionů Kč).

Své poslední dny strávil v Edinburghské zoo, kde byl často navštěvován bývalými polskými vojáky a novináři. Svůj boj ukončil v prosinci 1963 ve věku 22 let. Dodnes je Wojtek považován nejen za válečného hrdinu, ale i symbol podílu Poláků ve druhé světové válce.

Read more

Local News