Víte, kde všude se setkáte s montovanými halami?

Share

Dost možná kolem nějaké také chodíte. Třeba v ní dokonce hrajete tenis nebo ji má nějaký zemědělec v sousední vesnici. Montované či textilní, jak se jim často říká, haly mají totiž opravdu široké využití.

Montované haly je možné využít jako sklad, hangár, jízdárnu, sportovní areál a zastřešení prakticky čehokoliv. Podle účelu užití jsou haly přizpůsobeny a vybaveny například topením, mantinely, tribunou, odvětráváním, dráhami pro mostové jeřáby atd.

Konstrukce je odolná

Na první pohled se zdá, že jde jen o pár svařených tyčí potažených plachtou, ale skutečnost je jiná. Pro konstrukci se využívají příhradové rámy z ocelových trubek pospojované podélnými ztužidly. Sice se dají kdykoliv rozložit, což souvisí se snadnou přemístitelností a rozšířením stavby, ovšem to neznamená, že by málo držely.

V ideálním případě se celá konstrukce ukotví na betonové panely, beton, asfalt nebo štěrkové lože. Vše je potřeba zvážit vzhledem ke konkrétním místním podmínkám.

Plachta vydrží deset let

Také plachta je odolnější, než možná na první pohled vypadá. Aspoň u společnosti POLAK CZ je každá montovaná hala opatřena odolnou technickou textilií, která je nehořlavá a odolná vůči UV záření i mechanickému prodření. Kdyby k němu přesto došlo, dá se opravit svárem. Působením větru se rozhodně neuvolňuje, i když je doporučováno ji jednou asi za dva roky utáhnout.

Haly jsou skutečně zvyklé i na sníh a extrémní větrné podmínky. Například Armáda ČR má svou halu od firmy POLAK CZ v Afghánistánu. Používá ji jako hangár pro opravu vrtulníků.

Rychlé a finančně úsporné řešení

Montované haly využívají třeba firmy Vlamax Bystřice, Thimm Service v Chotětově, Geosan Ostrava a mnohé další. Téměř všichni zákazníci, kteří zvolí halu, oceňují zejména dva aspekty – rychlou výstavbu a nízkou cenu. Montovaná hala může stát už během několika týdnů a za zlomek ceny zděné budovy.

Read more

Local News