V Asii žije nejvíce miliardářů, poprvé v historii překonala severní Ameriku

Share

Svět miliardářů má podivné rekordy, které se podivně rychle mění. S narůstajícím počtem obyvatelstva se zvyšuje i počet miliardářů. Severní Amerika byla vždy považována za ekonomickou velmoc, plnou úspěšných lidí, kteří dokázali zhodnotit své myšlenky. Nyní předala pomyslné žezlo Asii.

Proč zrovna Asie? Právě vysoký počet obyvatel nutí lidi, aby byli lepší než jiní. V Asii je největší koncentrace géniů, pokud chce být někdo lepší než jiný, tak musí více pracovat a mít lepší nápady. Zatímco u nás jsme zvyklí na typický ležérní styl, kdy je práce a pak zábava, tak v mnoha městech vyspělých zemí Asie je normální, že jdou lidé ze zaměstnání do zaměstnání. Pokud mají rodiče dětí peníze, tak jim platí hned několik škol, děti movitějších Číňanů studují průměrně i dvě a více škol současně.

Nezvyklá je také pracovitost a morálka, která je nesrovnatelná se světovými poměry, to všechno jsou důvody, proč Asie vede. Z asijských států je na tom nejlépe Čína, ostatní státy, především Indie, ji spíše reputaci kazí.

Americký magazín Forbes provedl průzkum, podle kterého Asie poprvé překonala Severní Ameriku. Podle výzkumu je na celém světě dohromady 1453 lidí s osobním bohatstvím čítajícím 1 miliardu amerických dolarů a více. Průzkum byl dokončen v lednu letošního roku a podle výsledné tabulky je v Asii 608 miliardářů, v severní Americe 440 a v Evropě 324. Výsledky poměrně šokovaly, jelikož jsou rozdíly velmi velké.

Pokud by se braly v potaz jednotlivé země, tak dominuje Čína s počtem 408 miliardářů, poté USA se 317 miliardáři, dále následovaly země jako Rusko, Německo a Indie.

Kdyby se sečetl majetek všech miliardářů na světě, tak nám vyjde částka zhruba 5,5 bilionů dolarů. Nejbohatším člověkem planety je stále telekomunikační car z Mexika, Carlos Slim, který má ve svých 73 letech majetek v hodnotě 66 miliard dolarů. Druhé místo stále zaujímá známý investor z USA, Warren Buffet, s majetkem 58 miliard dolarů. Na třetím místě je vynálezce známé značky Zara, Španěl Amancio Ortega s majetkem 55 miliard dolarů.

A kdo je nejbohatší?

V Asii jasně vede Hong Kongský investor Li Ka-shing s majetkem 32 miliard dolarů.

Jak se bude žebříček vyvíjet dále je stále záhadou, jasné pouze je, že výsledky byly velmi překvapivé a pravděpodobně nás budou udivovat i v následujících letech.

Pro většinu smrtelníků je vidina miliardového majetku naprosto nepředstavitelná, ne ovšem nemožná. Stále často se setkáváme s mladými miliardáři, kteří dokázali ve světě prorazit díky unikátním nápadům, které z nich udělali boháče. Ačkoliv se může zdát světový trh přesycený, tak se stále objevují nové technologie, nové směry a nové možnosti, kde je možné se prosadit. Je jen na každém z nás, jestli se spokojíme s málem, nebo jestli se pokusíme převálcovat žebříček a dokázat, že nejenom Asie, ale třeba i Evropa má světu co nabídnout.

Table of contents

Read more

Local News