Tvrdý úder boxera – V kůži nebo kožence?

Share

Boxerské rukavice – kožené vs. koženkové? Základním kritériem dělení boxerských rukavic je materiál.

Všeobecně se dá říct, že koženkové rukavice se cenově pohybují do 1450 Kč. Od 1450Kč výše lze zakoupit boxerské rukavice z pravé kůže. Koženkové rukavice jsou vhodné pro ty, kteří zatím nechtějí do sportu investovat velké peníze (například pro děti a ženy).

Kožené rukavice jsou lepší ve všech ohledech.

Koženkové rukavice nevydrží velkou zátěž. Při sparringu mají menší tendenci „sklouznout“ po obličeji a mohou způsobovat tržné rány. Dalším kritériem je váha vnitřní výplně, udávaná v uncích. Není pravidlem, že čím větší váha, tím větší rukavice (1oz = 28,3g). Jde skutečně pouze o váhu, nicméně ve většině případů tomu tak bývá.

V našem obchodě se setkáme s rukavicemi 6oz., určenými pro nejmenší děti, nebo s 8oz. určenými pro juniory a ženy. Nižší váhy je docíleno pomocí umělé kůže za účelem snížení ceny, neboť se nepředpokládá velká zátěž a výdrž je tedy dostačující. Rukavice o váze 10oz. jsou standardní. Dají se použít jak na trénink, tak i do zápasu.

Při zápasech thajského boxu, kick boxu a stylu K1 jsou to rukavice, se kterými zápasí všechny váhové kategorie. Bylo to tak dříve i u boxu, ale od roku 2013 došlo ke změně pravidel a od váhy 69 kg (včetně) se používají rukavice 12oz.. Následují 14oz., 16oz. a 18oz. vhodné na tvrdý sparring, jelikož rány tolik nebolí a vzhledem k větší váze roste i zátěž v průběhu tréninku.

Speciální kategorii tvoří naše boxerské rukavice Everlast Protex. Jsou to rukavice, které dbají na bezpečnost a to jak nositele, tak protivníka. Je zde využita dvojitá vrstva pěny kvůli tlumení nárazů. Jsou k dostání ve váhách 12oz., 14oz. a 16oz. Podle velikostí se rukavice vybírají velice výjimečně. Všechny váhy jsou dostupné ve velikostech S/M a L/XL.

I na střihu záleží

Boxerské rukavice je třeba vybírat i podle střihu. Každý sport má trochu odlišné požadavky na tvar. Jedná se spíše o design, ale i ten je třeba brát v potaz. Hojně prodávané boxerské rukavice Everlast ERGO MOULDED jsou rukavice svým střihem nejvíce vhodné pro klasický box. Mají zakulacený tvar a volně vystouplý palec. Boxerské rukavice Everlast FIGHTER střihem odpovídají stylu K-1. Jsou více zkosené a postavení palce je zde zcela odlišné. Muay Thai rukavice jsou určené pro thajský box. Palec je částečně schovaný a rukavice jsou ostře zkosené.

Dále jsou v naší nabídce Everlast profesionální šněrovací rukavice na profi zápasy boxu. I zde je třeba nejvíce brát ohled na to, zdali se v nich zákazník cítí dobře! Musí mu sedět a být pohodlné, jakékoli omezení v podobě tlaku či sevřenosti je nepřípustné!

V takovém případě je potřeba vyzkoušet více rukavic, klidně stejného typu a váhy. Každá rukavice je trochu jiná. Dalším často poptávaným zbožím jsou MMA rukavice a pytlové rukavice. Prodej toho artiklu není již tolik složitý. Záleží zde zejména na pocitu a ve své podstatě vzhled.

Table of contents

Read more

Local News